Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 94 гостя.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Проблема з якою треба боротися – Повитиця польова (Cuscuta campestris Junk)

Переглядів: 1123
02.07.2019 - 13:23

Повитиця польова — однорічна рослина-паразит, яка не маючи ні коренів, ні справжніх листків, кріпиться до рослини-господаря за допомогою спеціальних органів і живиться за її рахунок.

Повитиця польова входить в першу трійку найбільш злісних карантинних бур'янів України — як по території поширення, так і за рівнем шкідливості.

При появі повитиці на полях господарства треба суворо дотримуватися вимог карантинних заходів. У боротьбі з нею дуже важливо своєчасно запобігати можливості появи в посівах культур.

Це дуже злісний бур'ян-паразит засмічує посіви багаторічних і однорічних трав, узбіччя доріг, береги річок, населені пункти, залізничні колії.

Особливо страждають від них польові культури: вика, люцерна, льон, буряк, морква, цибуля, картопля та інші. Крім культурних рослин паразитує на багатьох видах дикоростучої та бур’янистої рослинності. Уражені рослини сильно слабнуть, призупиняються в рості і розвитку, поступово гинуть. Насіння отруйне, крім того, повитиці часто є переносниками вірусів та інших хвороб з одних рослин на інші. У зв'язку з такою великою шкодочинністю повитиць, висівати заражений посівний матеріал забороняється.

Вогнища уражених посівів необхідно викошувати з захватом півтораметрової гарантійної зони навколо цвітіння бур’яну, оброблювати гербіцидами. Ґрунтові гербіциди Ра­ун­дап Класік,в. р., Глі­фо­ган,РК, Доміна­тор Мега та інші препарати подібної дії добре справляються з повитицями. Однак позитивного ефекту можна домогтися, лише використовуючи водночас профілактичні, агротехнічні та хімічні заходи боротьби з повитицями. Ефективним засобом боротьби є дотримання сівозміни з висівом культур, які не уражуються, або слабо уражуються повитицею — зернових, соняшника, гарбузових; а також застосування пару. Скошену масу висушувати, виносити за межі поля і спалювати.

В посівах багаторічних трав і на необроблюваних землях повитицю необхідно часто низько скошувати до цвітіння. Залишки бур’яну по скошеній стерні можна знищувати шляхом випалювання або хімічним методом. Перед збиранням урожаю культурних рослин, заражені повитицею рослини необхідно скошувати і збирати окремо. Зберігати засмічений урожай необхідно окремо від чистого. У садах уражені пагони потрібно вирізати до цвітіння повитиць, пристовбурові кола ціле літо утримувати у стані чорного пару, міжряддя культивувати чи засівати стійкими до ураження культурами (злакові, люпин, горох).

За справками звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області за адресою :  м. Бахмут, вул. Ціолковського, 6. Тел. 2-17-68.

 

Головний спеціаліст
управління фітосанітарної безпеки
Держпродспоживслужби
по Донецькій області                                                                                                                  Луньов М.М.