Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 91 гість.

Донецька обласна державна адміністрація

Щомісячна компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги

Переглядів: 4907
13.08.2015 - 12:17

Відповідно до постанови КМУ від 29.04.2004 р. N 558 “Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги” щомісячна компенсаційна виплата (далі – компенсація) призначається непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами).

Компенсація призначається і виплачується управлінням праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, з дня подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги  та особою яка їх потребує, заяв разом з документами.

Розмір щомісячної компенсаційної  виплати залежить від встановленого розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб  та для непрацездатних осіб.

Відповідно до ЗУ «Про державний бюджет на 2015 рік» установлено, що у 2015 році розмір прожиткового мінімуму

  • для працездатних осіб складає з січня - 1218 грн.,
  • для не працездатних осіб складає з січня – 949 грн.

 

для працездатних осіб, які надають соціальні послуги

для непрацездатних осіб, які надають соціальні послуги

по нагляду за інвалідом І групи 15% прожиткового мінімуму

182,70

142,35

по нагляду за інвалідом ІІ групи, громаннином похилого віку, дитиною-інвалідом
10% прожиткового мінімуму

121,80

94,90

по нагляду за інвалідом ІІІ групи  та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги
7% прожиткового мінімуму

85,26

66,43

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право одержувати тільки одну компенсацію незалежно від кількості обслуговуючих осіб, видів та обсягу послуг.

Компенсація не виплачується фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким відшкодовуються витрати на надання послуг по догляду відповідно до Законів України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, „Про психіатричну допомогу”, „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам”, п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 року №832 „Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян”, у разі надання фізичною особою соціальних послуг на платній основі та перебувають   у  трудових  відносинах.

Документи для призначення компенсації :

1)  фізичною  особою,  яка  надає  соціальні послуги:

  • заява про згоду надавати соціальні послуги;
  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров'я  дозволяє постійно надавати соціальні послуги;
  • копія трудової книжки, а у разі відсутності трудової книжки - письмове    повідомлення   особи   із  зазначенням  інформації  про відсутність  трудової  книжки  та  про  останнє  місце  роботи  чи отримання  доходів;
  • заява  про  надання  згоди  на проведення перевірки даних про доходи        особи   з  використанням  відомостей  Державного  реєстру фізичних  осіб  -  платників  податків (з урахуванням вимог Закону України "Про захист персональних даних")

2) особою,  яка потребує надання соціальних  послуг,  або  її законним   представником (у разі визнання цієї особи недієздатною):

  • заява про необхідність надання соціальних послуг;
  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • копія  довідки  до  акта  огляду медико-соціальною експертною комісією    (форма  N  157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30 липня 2012  р. N 577);
  • висновок  лікарсько-консультаційної  комісії про необхідність постійного стороннього догляду   та нездатність особи до самообслуговування (за винятком інвалідів I групи, інвалідність           яких  встановлена  безстроково  та  які  згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією потребують постійного стороннього догляду). Порядок видачі такого висновку та його форма затверджуються МОЗ;

3) законним  представником  дитини,  яка   потребує   надання соціальних       послуг:

  • заява про необхідність надання соціальних послуг;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • висновок лікарсько-консультаційної  комісії  про необхідність  постійного  стороннього   догляду   та   нездатність   дитини   до самообслуговування.

Компенсація призначається:

на  час  встановлення групи інвалідності - інвалідам I групи, інвалідність яких встановлена безстроково та які згідно з довідкою до  акта  огляду  медико-соціальною експертною комісією потребують постійного стороннього догляду;

на   час,   протягом   якого   особа,  що  подала  заяву  про необхідність отримання соціальних послуг, потребуватиме постійного стороннього догляду.

Додаткову інформацію можна отримати в управлінні праці та соціального захисту населення за адресою: м.Артемівськ, вул. Горбатова, 57, Приймальня громадян та за телефоном 44-64-02.