Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 106 гостей.

 Краеведческий музей г. Артемовск

В МОЗ України відбулася прес-конференція, присвячена попередженню розпалу інфекційних захворювань та харчових отруєнь в літній період

Переглядів: 2718
12.06.2014 - 10:04

Під час прес-конференції в МОЗ України, присвяченій попередженню розпалу інфекційних захворювань та харчових отруєнь в літній період, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська розповіла журналістам, як громадянам убезпечити себе від інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Основним правилом убезпечення від таких захворювань Ольга Голубовська назвала регулювання питного режиму, особливо у дітей, які гірше переносять втрату води. З поміж-тим, як радить фахівець, воду варто пити лише кип’ячену, не залишати воду в пляшках відкритою, уникати вживання в відкритих водойм та водогонів. Зазвичай варто вживати не менше 2-3 л рідини на добу, хоча вживання кількості води є суто індивідуальним і залежить від способу життя людини, фізичної активності, кліматичних умов тощо.

На переконання фахівця особливу увагу також варто приділити особистій гігієні та правилам безпечного харчування. Для того, щоб застерегти себе та родину від кишкових отруєнь та токсикоінфекцій, Ольга Голубовська рекомендує дотримуватись основних правил безпечного харчування. Це - створення належних умов зберігання продуктів, піддавати гарячі страви з м'яса та риби ретельній термообробці, споживати лише свіжі та вимиті фрукти та молочні продукти, а також не купувати продукти харчування, у місцях стихійної торгівлі. А головне - забезпечити чистоту всього, що має відношення до їжі і напоїв, починаючи з рук і завершуючи кухонним обладнанням.

Серед потенційно небезпечних продуктів, вживання яких варто обмежити в літній період, фахівець назвала сирі яйця, молочні та кисломолочні продукти, а людям, які мають хронічні гастроентерологічні захворювання, варто утримуватися від вживання солі, насичених жирів та цукру.

Також під час прес-конференції Ольга Голубовська присвятила особливу увагу медицині подорожей.

Як зазначила головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, зв’язку з посиленням міграційних процесів, особливо під час літнього відпускного періоду, актуальним стало поняття «діарея туристів», основною причиною яких у 80% випадків є бактеріальні ентеропатогени. Ризик виникнення діареї під час поїздки за кордон є неоднозначним: наприклад, у країни Європи та Північної Америки він не перевищує 5%, а от в країни Латинської Америки, Африки та Азії – збільшується до 20-75%.

Враховуючи це, фахівець рекомендує завжди мати в аптечці оральні регідратаційні суміші, антибактеріальні та протипротозойні препарати, а також сорбенти (краще гелієві). Якщо виникла ситуація, коли дані ліки не доступні, варто самому зробити регідратаційну суміш (6 чайних ложок цукру та одна чайна ложка солі на 1 літр води) та вжити неї.

У будь-якому разі, зазначила Ольга Голубовська, лікування необхідно проводити з урахуванням особливостей тієї країни, звідки приїхав хворий. Тому при перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань необхідно термінового звернутися до лікаря.

Інформація щодо випадків інфекційних захворювань

Начальник Відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олександр Заїка повідомив наступне: з початку 2014 року було зареєстровано 25 спалахів кишкових захворювань, внаслідок яких постраждало понад 260 осіб, у т. ч. близько 200 дітей, що майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Збільшилась кількість спалахів й в організованих дитячих колективах та побуті, кількість спалахів, які пов’язані з реалізацією харчових продуктів в закладах громадського харчування.

Основними причинами цих спалахів Олександр Заїка назвав грубе порушення власниками чи керівниками закладів вимог санітарного законодавства, недотримання працівниками правил особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму, порушення термінів та порядку проходження періодичних медичних оглядів.

Фахівець Державної санепідемслужби України також повідомив, що з початку 2014 року серед населення країни всього було зареєстровано понад 3 млн випадків інфекційних хвороб, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року захворюваність у цілому знизилась на 9,5 %. Це, як правило, гострі кишкові інфекційні хвороби зі встановленими та невстановленими збудниками, сальмонельозні інфекції, вірусний гепатит А, кашлюк, збільшилась також кількість завізних випадків малярії.

«У будь-якому разі всі випадки інфекційних захворювань та питання сезонного зростання кількості кишкових інфекцій перебувають на особливому контролі Державної санітарно-епідеміологічної служби та Міністерства охорони здоров’я України для своєчасного та якісного реагування», - запевнив Олександр Заїка.

Підготовлено КЗОЗ «ЦПМСД Артемівської міської ради»
по матеріалах Прес-служби МОЗ України

Останні статті на сайті