Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 77 гостей.

Верховна рада України

Щодо стану додержання вимог чинного законодавства про працю відносно неповнолітніх осіб

Переглядів: 3198
02.06.2014 - 05:31

Протягом  4 міс. 2014 року посадовими особами Територіальної державної інспекції з питань праці у Донецькій області перевірено 796 роботодавців, в результаті чого встановлено факт використання найманої праці 28 неповнолітніх осіб 8 роботодавцями.

При цьому, роботодавцями відносно вищезазначеної категорії найманих працівників було допущено порушення в частині несвоєчасного та неповного розрахунку при звільнені, не нарахування компенсації за невикористанні дні щорічної відпустки та. ін.

З метою профілактики вчинення правопорушень, нагадуємо роботодавцям про основні гарантії, які передбачені законодавством для неповнолітніх осіб. Так законодавством закріплено принцип рівності трудових прав. Не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років, однак за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років.

Законодавством передбачена заборона застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові.

Крім цього свої особливості має робочий час неповнолітніх. Так, для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень.

 Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу для осіб відповідного віку. Оплата праці неповнолітніх осіб провадиться в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Останні статті на сайті