Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 103 гостя.

Офійний сайт Соледарської міської ради

З 13 по 19 травня українців безкоштовно обстежать на рак шкіри

Переглядів: 6184
13.05.2013 - 06:23

13 по 19 травня включно усі без винятку громадяни України матимуть можливість безкоштовно обстежитися на наявність меланоми та немеланомних пухлин в більш ніж 700 державних і приватних клініках із усієї України. Про це повідомив під час прес-конференції, присвяченій анонсуванню Всеукраїнського тижня діагностики раків шкіри (відбудеться 13-19 травня 2013 року), головний позаштатний спеціаліст зі спеціальності дерматовенерологія МОЗ України Олександр Літус.

Одна з першочергових цілей проекту - проінформувати громадян про шкідливість надмірного перебування на сонці та навчити їх правилам профілактики шкірних онкологічних захворювань.

Так, за словами Олександра Літуса, оскільки ультрафіолетове випромінювання є основною причиною утворення раків шкіри, то на відкритому сонці не варто перебувати з 10:00 до 16:00, оскільки в цей час сонячні промені є найбільш небезпечним, "а якщо ви вирішили позасмагати, то не забувайте наносити сонцезахисний крем не рідше, ніж кожні дві години, а також після кожного купання".

У свою чергу головний офтальмолог МОЗ України професор Сергій Риков нагадав про необхідність одягати сонцезахисні окуляри з захистом від ультрафіолету спектру А та Б.

"Меланома ока - рідкісна, але дуже серйозна хвороба, яка виникає в першу чергу внаслідок негативної дії ультрафіолетових променів. Мало хто знає, що не всі темні окуляри можуть вберегти очі від негативного впливу сонця. Не одягайте окуляри з блакитним, синім чи фіолетовим склом - промені, які пройшли через таке скло шкідливі для ока, - надавайте перевагу окулярам з коричневим чи зеленим склом, вони безпечніші та більш комфортні для очей", - порадив Сергій Риков.

Координатор проекту "День меланоми в Україні" професор Ольга Богомолець пояснила, як можна самостійно виявити ризик утворення меланоми: "Потрібно звернути увагу на форму родимки: якщо родимка несиметрична - це може бути ознакою меланоми. Якщо краї родимки нерівні та нечіткі - це може бути ознакою меланоми. Якщо родимка має кілька кольорів, а її діаметр більший ніж 6 мм - це може бути ознаками меланоми. Людям потрібно регулярно самостійно оглядати своє тіло, а в разі виявлення якихось з вищенаведених симптомів звернутися до лікаря".

ДО ВІДОМА

ЩО ТАКЕ МЕЛАНОМА?

  1. Меланома – одна з найбільш небезпечних злоякісних пухлин.
  2. Захворюваність меланомою – одна з найбільш швидкозростаючих із усіх видів раку в світі.
  3. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно в світі реєструють понад 200 000 випадків захворювання на меланому шкіри і близько 65 000 спричинених цим захворюванням смертей.
  4. У 2010 році в Україні захворіли на меланому 2829 людей, 1070 з них померло.
  5. Найбільш схильні до меланоми білошкірі, світловолосі чоловіки та жінки у віці 65 років і старше.

ЩО ТАКЕ НЕМЕЛАНОМНІ РАКИ ШКІРИ?

  1. Немеланомні раки шкіри (НМРШ) – базально-клітинні та плоскоклітинні, – у представників європеоїдної раси трапляються найчастіше з-поміж усіх видів пухлин.
  2. Серед 100 000 американців щороку діагностують не менше 450 випадків захворювання на НМРШ. В Україні схожої статистики наразі немає. 
  3. Щороку захворюваність на НМРШ серед представників європеоїдної раси збільшується на 3-8%, що можна пояснити їх надмірним перебуванням на сонці та відвідуванням соляріїв.

ВАМ ВАРТО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ:

  1. Якщо у вас біла шкіра, світлі очі й волосся.
  2. Якщо ви колись отримували сонячні опіки.
  3. Якщо на вашому тілі нараховується більше 30 родимок.
  4. Якщо в когось із ваших рідних діагностували рак шкіри.
  5. Якщо ви часто подовгу проводите час на сонці.
  6. Якщо ви відвідуєте солярії.

ОЗНАКИ РАКІВ ШКІРИ:

  1. Форма. Якщо в уяві скласти родимку навпіл – її краї не збігатимуться.
  2. Контур. Якщо краї родимки нерівні та нечіткі.
  3. Колір. Якщо родимка різнокольорова або змінила колір з часом.
  4. Розмір. Якщо діаметр родимки більший за 6 мм або раптово чи постійно збільшується.

Адреси лікувальних закладів, у яких українці зможуть безкоштовно обстежитися

Дізнатися більше про Всеукраїнський тиждень діагностики раків шкіри на сайтах www.moz-derm.org. ua та www.melanoma.org.ua

 

О.В.Литвин,
КЗОЗ «ЦПМСД Артемівської міської ради»