Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 97 гостей.

Офійний сайт Соледарської міської ради

Коли буде прийнятий Закон про загальнообов'язкове медичне страхування

Переглядів: 6341
15.04.2013 - 07:47

Закон про загальнообов'язкове медичне страхування буде прийнятий, як і планувалося, в 2015 році. Адже документи такого рівня не приймаються "сьогодні на сьогодні", до прийняття Закону треба підготуватися, - повідомила Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова під час зустрічі з представниками провідних регіональних видань.

Вона нагадала, що, відповідно до Програми економічних реформ на 2010-2014 роки, до кінця 2014 року має бути завершена підготовка до запровадження обов'язкового соціального медичного страхування. І лише після того йтиметься про прийняття Закону.

Нині робота полягає в тому, щоб розрахувати всі існуючі ресурси: провести кадровий аудит, аудит матеріально-технічного забезпечення медичних закладів, які могли б конкурувати між собою в боротьбі за пацієнта і надавати йому медичні послуги, зазначила Міністр.

За її словами, необхідно створити державний реєстр хворих, розробити обов'язкові нормативні документи з економічними розрахунками щодо кожного виду медичної допомоги. "Це необхідно для розуміння, які ресурси потрібні, щоб ця система запрацювала", - пояснила Раїса Богатирьова.

Міністр підкреслила, що Національна модель обов'язкового медичного страхування має враховувати як сучасний стан розвитку нашої країни, так і особливості вітчизняної системи охорони здоров'я. "Сьогодні Міністерство охорони здоров'я працює над новим проектом Закону. У ньому має бути чітко визначено порядок взаємодії всіх суб'єктів системи медичного страхування - держави, страховиків, страхувальників, надавачів медичних послуг, застрахованих осіб, а також порядок сплати та використання страхових коштів, здійснення контролю за діяльністю цієї системи та якістю надання медичної допомоги", - повідомила Раїса Богатирьова. Законопроект також має визначати перелік послуг, вартість яких покривається за рахунок бюджетних коштів та за рахунок медичного страхування.

Страховиком у системі загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування повинен виступити Фонд медичного страхування України, який має бути самоврядною некомерційною організацією. На етапі становлення системи цей фонд перебуватиме під управлінням держави, а в подальшому - після відпрацювання основних елементів системи - підходи до управління фондом можуть бути змінені.

"Запровадженню в Україні системи обов'язкового медичного страхування має передувати певний підготовчий період, протягом якого систему охорони здоров'я слід адаптувати до роботи в нових умовах", - переконана Богатирьова. Зокрема, мають запрацювати економічні методи управління, втілення яких - окреме завдання для організаторів охорони здоров'я.

Довідково 

Програма економічних реформ на 2010-2014 роки в частині реформи медичного обслуговування передбачає наступні етапи: I етап (до кінця 2010 р.): внесення змін до Закону України "Про засади законодавства про охорону здоров'я" та прийняття Закону України "Про лікувально-профілактичні заклади й медичне обслуговування населення", на цій основі - внесення змін до Бюджетного кодексу України, що забезпечують: об'єднання коштів на надання первинної медико-санітарної допомоги на рівні району або міста, на надання вторинної (спеціалізованої) і швидкої медичної допомоги на обласному рівні, для надання третинної (високоспеціалізованої високотехнологічної) допомоги - на обласному й державному рівнях; перерозподіл фінансування на користь первинної медичної допомоги й профілактичної медицини; перехід від бюджетного фінансування комунальних і державних лікувально-профілактичних установ на кошторисній основі до контрактної форми; перегляд умов ліцензування медичної практики, акредитації медичних закладів і атестації медичного персоналу. Створення незалежних центрів (агентств) оцінювання відповідності медичних установ ліцензійним і акредитаційним вимогам.

II етап (до кінця 2012 р.): проведення з 2011 р. апробації пропонованих змін на 2-ох пілотних регіонах; розроблення комплексу законодавчих і нормативних документів для формування оптимальної територіальної мережі медичних закладів, створення госпітальних округів, оплати праці медичного персоналу, виходячи з обсягу та якості виконаної роботи; розроблення й прийняття комплексної програми "Здорова нація".

III етап (до кінця 2014 р.): переведення усіх медичних закладів на систему контрактних відносин між замовником і постачальником медичних послуг; запровадження єдиної методики розрахунків вартості медичних послуг, що оплачуються державою; підготовка до запровадження обов'язкового соціального медичного страхування.

 

Підготовлено КЗОЗ «ЦПМСД Артемівської міської ради» по матеріалах прес-служби МОЗ України