Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 117 гостей.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

Україні триває Всесвітній тиждень боротьби із глаукомою

Переглядів: 6404
15.03.2013 - 13:18

6 березня традиційно відзначається Всесвітній день боротьби зі сліпотою, який був започаткований у 2008 році. В Україні він став Днем боротьби зі сліпотою внаслідок глаукоми, а з 2011 року запроваджено Тиждень Глаукоми. У цьому році він проходить 10-16 березня під девізом «Світ такий чудовий, коли ми бачимо його. Не дамо глаукомі нам завадити».

До цієї дати у МОЗ України відбулася прес-конференція, під час якої підіймалися питання збереження зору, раннього виявлення та профілактики захворювання, забезпечення хворих високоякісною медичною допомогою.

«Катаракта, короткозорість, астигматизм, глаукома тощо – ті хвороби, які, у разі їхнього пізнього діагностування та несвоєчасного медикаментозного лікування, можуть спровокувати виникнення сліпоти, а отже інвалідності. Водночас часто пацієнти до лікарів звертаються із задавненими стадіями цих хвороб, коли зберегти зір набагато складніше», - підкреслив Сергій Риков, головний позаштатний офтальмолог МОЗ України. За його словами, нині в Україні налічується близько 10 тис. дітей-інвалідів по зору, 60 тис. дорослих-інвалідів по зору та близько 45 тис. осіб, котрі є абсолютно сліпими.

Зверніть увагу!

Найбільш вразливі до офтальмологічних захворювань особи, що вже страждають на цукровий діабет та серцево-судинні патології. Як відомо, ці поширені недуги – це хвороби способу життя, яким можна запобігти. Також до поширених причин розвитку сліпоти – це глаукома та травматизм. «Не втрачати час та звертатися до офтальмолога треба у таких випадках: якщо у вас в роду були захворювання очей, ви старші 40 років, маєте супутню судинну патологію (цукровий діабет, мігрені), схильні до спазму судин, палите, мали травми або хірургічні втручання на оці, маєте короткозорість. А також якщо при погляді на світло бачите райдужні кола, відчуваєте затуманювання зору, відчуваєте зміни в полі зору», - радять фахівці.

Однією з найгостріших проблем у світі є сліпота у дітей. На сьогоднішній день на Україні показник поширеності дитячої сліпоти 0,9 на 10 тис. дитячого населення. Збільшилась та має постійну тенденцію до зростання кількість малюків, хворих на ретинопатію недоношених. Ця патологія посідає друге місце в структурі дитячої інвалідності по зору (15 %), виявляється серед всіх недоношених дітей, що вижили, в 9-47 % випадків, а серед глибоко недоношених – в 59-90 % випадків.

 

«Зараз в Україні налічується близько 800 незрячих дітей. Щороку збільшується кількість малюків, хворих на ретинопатію недоношених. Якщо не встановити вчасно діагноз, то 70% малюків можуть осліпнути, а якщо зробити операцію, то 90% повністю одужують. У перинатальних центрах, які відкриваються зараз по всій країні, таку діагностику вже роблять. Центр діагностики та лікування ретинопатії недоношених щороку проводить близько 300 мікрохірургічних втручань, а відтак нам вдається уникати епідемії сліпоти», - стверджує головний позаштатний дитячий офтальмолог МОЗ України Юрій Барінов.

Необхідно знати, що

  • На глаукому може захворіти кожен. До групи підвищеного ризику належать люди, які старші 40 років, мають спадкову схильність до цієї хвороби, переносили коли-небудь хірургічні втручання на очах, страждають на супутню судинну патологію (цукровий діабет, мігрені, спазм судин), короткозорість, палять.
  • Якщо при погляді на світло, перед очима маячать райдужні кола, відчувається затуманювання зору, зміни в полі зору, слід негайно звертатися до офтальмолога.
  • Як правило, розвиток глаукоми відбувається внаслідок підвищеного внутрішньоочного тиску. З метою своєчасного виявлення захворювання та призначення лікування потрібно вимірювати внутрішньоочний тиск, а також проходити огляд зорового нерву та перевірку поля зору не рідше, ніж 1 раз на рік. Хоча вилікувати глаукому неможливо, сучасні методи лікування дають змогу призупинити прогресування глаукоми, зберігаючи при цьому зір і працездатність людини та запобігаючи сліпоті і інвалідності.
  • Успіх лікування, у першу чергу, залежить від стадії захворювання, на якій воно розпочате. Чим раніше виявлена хвороба та розпочате лікування, тим більше шансів зберегти зір. Крім того, результат залежить і від готовності пацієнта до співпраці, а саме – до ретельного дотримання призначених рекомендацій лікаря-офтальмолога.
  • Хворий на глаукому потребує постійного обстеження задля того, щоб своєчасно внести зміни в режим лікування та таким чином запобігти погіршенню зору.

Якщо діагноз глаукома уже встановлений, необхідно дотримуватися таких правил:

  • точно виконувати всі рекомендації лікаря;
  • проходити контрольні огляди офтальмолога з обов'язковою реєстрацією гостроти зору, стану поля зору, рівня внутрішньоочного тиску та огляду зорового нерву у встановлені терміни;
  • самостійно контролювати стан зорових функцій обох очей (особливо ураженого ока) та рівень тиску в оці у період між візитами до лікаря. Якщо спостерігаються будь-які відхилення від звичайного стану, необхідно відразу повідомити про це лікаря;
  • інформувати дільничного, сімейного лікаря та лікарів, у яких доводиться лікуватися з інших причин, про захворювання на глаукому;
  • інформувати лікаря-офтальмолога про прийом будь-яких препаратів, призначених іншим лікарем.