Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 127 гостей.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

З початку серпня ціни на лікарські засоби для хворих на гіпертонію почали знижуватися

Переглядів: 7155
16.08.2012 - 10:09

25 квітня 2012 року Кабінет Міністрів прийняв постанову № 340 "Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою". Даною постановою в Україні впроваджено державне регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Із 1 серпня 2012 року роздрібна ціна на лікарські засоби, включені до Пілотного проекту, не має перевищувати 37,5% від граничної оптово-роздрібної ціни. Про це повідомила під час прес-конференції в МОЗ перший заступник Голови Державної служби України з лікарських засобів Інна Демченко.

"Згідно з цим проектом, саме держава регулюватиме ціну виробника. Тобто ціна на ліки встановлюватиметься за єдиними правилами - вона має становити не вище граничної оптово-відпускної ціни плюс 10% - націнка дистриб'ютора і 25 % - націнка аптечної мережі. Тобто сумарна націнка становитиме 37,5 %", - зазначила Інна Демченко.

До 1 серпня 2012 року суб'єкти господарської діяльності (аптечні мережі) привели ціни на генеричні лікарські засоби, що зареєстровані в Україні, і підпадають під дію Пілотного проекту, у відповідність до наказу МОЗ України від 01.06.2012 № 419, у якому й наведено перелік оптово-відпускних цін.

Відтепер держава регулює ціни на 7 молекул: еналаприл, лізиноприл, бісопролол, метопролол, небіволол, амлодипін та ніфедипін.

На сьогодні асортимент антигіпертензіальних лікарських засобів становить в аптеках від 100 до 180 найменувань. Загалом до Пілотного проекту за торговельними назвами включено 243 препарати.

"Наступним етапом впровадження пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою ми вбачаємо впровадження реімбурсації лікарських засобів, тобто часткового відшкодування їхньої вартості, - повідомила також заступник Голови Держлікслужби України. - Часткову компенсацію вартості ліків хворим на гіпертонічну хворобу планується розпочати восени, після прийняття Урядом відповідного рішення щодо фінансової складової цього процесу".

Держлікслужба України розробила також рекомендації для фармацевтів з питань відпуску лікарського засобу в аптеці. Провізор має запропонувати спочатку більш доступний лікарський засіб, за умови надання пацієнтом рецепта, в якому зазначена міжнародна непатентована назва лікарського засобу.

МОЗ України спрямувало у регіони методичні рекомендації для лікарів щодо механізму виписування рецептів для придбання пацієнтами ліків проти гіпертонії. На сьогодні створено робочу групу, що допомагатиме медикам України відпрацьовувати цей механізм.

"Доступність ціни на ліки стане запорукою системного лікування хворих на гіпертонію, а головне - підвищить прихильність більшості до лікування та профілактики цієї хвороби. Також важливим є те, що пацієнт буде зацікавлений відвідати лікаря. Це дасть йому можливість не лише отримати рецепт на препарат, а й дізнатися правильну індивідуальну схему лікування", - вважає Головний кардіолог МОЗ Юрій Сіренко. Адже сьогодні артеріальна гіпертензія та її ускладнення - одна з найчастіших причин інвалідності й смерті.

За словами Юрія Сіренка, в Україні зареєстровано понад 12 млн осіб, хворих на артеріальну гіпертензію, що становить 32% дорослого населення. Щорічно ця хвороба виявляється у 1 млн людей. Аналіз загальної смертності населення нашої країни свідчить, що 66,3% випадків смертей стаються через хвороби системи кровообігу. Наслідки гіпертонічної хвороби забирають більше людських життів, ніж рак, СНІД і туберкульоз, разом узяті.

Високий артеріальний тиск значно підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, мозковий інсульт, а також на серцеву та ниркову недостатність, призводить до враження судин, очей. У людей з високим тиском у 3-4 рази частіше розвивається ішемічна хвороба серця і в 7 разів — порушення мозкового кровообігу.

За підрахунками експертів, зниження цін на ліки на 15% знизить смертність від ускладнень гіпертонічної хвороби (зокрема, інсультів) на 45-50%.

Підготовлено КЗОЗ «ЦПМСД Артемівської міської ради» по матеріалам Прес-служби МОЗ України

Останні статті на сайті