Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 100 гостей.

Урядовий портал

Хто може здійснити запис у трудову книжку про звільнення працівника, якщо його роботодавець – фізична особа - підприємець помер.

Переглядів: 1058
21.02.2022 - 16:55

Підпункт 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок передбачає, що всі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення - у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

У законодавстві чітко не прописана процедура звільнення працівників, який оформлений за трудовим договором у фізичної особи – підприємця (далі – ФОП) який помер.

У цьому випадку працівники поділяються на дві категорії — ті, з якими оформили трудові договори до 2015 року, і такі, з ким після.

До 2015 року оформленням і внесенням запису в трудову книжку займалися центри зайнятості за місцем реєстрації ФОП, відповідно вони й повинні займатися розірванням трудового договору. Є лист Міністерства праці та соціальної політики України від 05.03.2003 р. № 06/2-2/51, де прописаний саме такий порядок припинення трудових відносин після смерті ФОП.У цьому листі сказано, що в разі смерті працівника або роботодавця трудові відносини достроково припиняються. А зняття з реєстрації в службі зайнятості трудового договору «у зв'язку зі смертю роботодавця» відбувається на підставі документів, що підтверджують його смерть. Тобто в разі звернення до центру зайнятості з таким запитом родичам ФОП або працівникам знадобиться копія свідоцтва про смерть підприємця.

З січня 2015 року реєстрація трудових договорів у центрах зайнятості скасована. Спадкоємці померлого ФОП не можуть розірвати трудові договори із ФОП від його імені.

Враховуючи зазначене, встановлення факту припинення трудових відносин, відповідно до ст. 232 Кодексу законів про працю України здійснюється за заявою до суду в порядку окремого провадження про встановлення юридичного факту.

Останні статті на сайті