Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 56 гостей.

Донецька обласна державна адміністрація

Аналіз нещасних випадків у результаті падіння у зимовий період

Переглядів: 16551
13.01.2022 - 10:37

Ось і прийшла зима. В нашому регіоні ця пора року супроводжується «плюсом», який змінюються на «мінус», а дощ переходить у сніг, з’являються такі типово зимові метеорологічні явища, як ожеледь та ожеледиця.

Ожеледь - це шар щільного льоду, який з’являється на поверхні землі, на гілках дерев чи дротах, та на інших  предметах, при намерзанні крапель переохолодженого дощу або мряки.

Ожеледиця - лід лише на земній поверхні, що утворився після відлиги або дощу в результаті похолодання до мінусової температури, а також внаслідок замерзання мокрого снігу, дощу або мряки від зіткнення з сильно охолодженої поверхнею

Щорічно на території Бахмутської міської територіальної громади реєструється сумна статистика травмувань, пов'язаних з ожеледдю: за небезпечний сезон лікарі надають допомогу сотням громадян, які постраждали на льоду.

Так, на підставі даних лікувально-профілактичних закладів та проведеного аналізу за період с 01.01.2022 по 10.01.2022 року на території Бахмутської міської територіальної громади у результаті падіння через ожеледицю було травмовано  106  осіб , з них 98 на території м. Бахмут, та 8 на території старостинський округів.

 Проведений аналіз стану травмування населення, пов’язаних з погодними умовами, свідчить, що найбільше небезпечними вулицями є: Ювілейна, Леваневського, Горбатова, Миру, Оборони, Горького, Чайковського та інші. В 90% випадків, місцями травмувань є території багатоквартирних будинків, подвір’я приватного сектору, місця з масовим перебуванням людей (магазини, ринки, парк та інш.).

Оскільки ожеледиця – досить часте явище сучасних українських зим, Бахмутська міська рада нагадує мешканцям територіальної громади як допомогти собі в такі дні та не травмуватись:

  • для зменшення ризику травм в ожеледицю людям похилого віку  краще утриматися від виходу на вулицю без особливої потреби. Якщо є можливість, краще залишити вдома і дітей.
  • обирайте взуття, яке має підошву з мікропористої чи іншої м’якої основи без високих підборів.
  • придбайте або змайструйте на підошви взуття “льодоступи”: прикріпіть на каблук шматок поролону (за розмірами каблука) чи лейкопластиру, наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть піском, намажте підошву клеєм типу “Момент” та поставте на пісок.  Для зручності можна взяти з собою і палицю з гумовим наконечником або з шипом.
  • у такі дні не поспішайте. Краще вийдіть з дому раніше. Ходіть злегка розслабивши ноги в колінах, ступаючи на всю підошву.
  • не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, а й важких травм.
  • обходьте металеві кришки люків, як правило, вони покриті льодом.
  • не ходіть краєм проїжджої частини дороги – можна впасти і опинитися на дорозі.
  • під час ожеледиці не перебігайте проїжджу частину дороги. У цей час гальмівний шлях машини значно збільшується, а падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести до значних травмувань, а то і загибелі.
  • стоячи на зупинці, тримайтеся подалі від краю. Коли автобус або тролейбус буде під’їжджати, ви можете ненароком послизнутися і потрапити під колеса.
  • при порушенні рівноваги швидко присядьте, бо це найбільш реальний шанс утриматися на ногах. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотіться – удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні.
  • · якщо ви все ж таки впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт.

Водіям в ожеледицю необхідно бути особливо уважними та дотримуватись правил безпечного водіння:

  • витримувати дистанцію між автомобілями;
  • пересуватися слизькою дорогою на мінімальній швидкості;
  • під час їзди не здійснювати різких маневрів;
  • наближаючись до пішохідних переходів, знижувати швидкість. 

Будьте обачними, обирайте правильне взуття, не поспішайте при ходьбі, бережіть свої кінцівки. А якщо впасти все ж таки «пощастило», пам’ятайте про правила, які можуть врятувати від сильного травмування.

Останні статті на сайті