Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 71 гість.

Донецька обласна рада

Рекомендації щодо застосування, транспортування та зберігання пестицидів згідно вимог чинного законодавства

Переглядів: 729
07.05.2021 - 08:56

УВАГА! До відома мешканців громади

Бахмутська міська рада надає рекомендації суб’єктам господарювання та громадянам щодо застосування, транспортування та зберігання пестицидів згідно вимог чинного законодавства.

Застосування пестицидів для захисту рослин від шкідливих організмів є невід’ємною складовою сучасних технологій вирощування сільсько-господарських культур. Водночас пестициди негативно впливають на довкілля, призводячи до скорочення біорізноманіття.

Крім того, пестициди справляють негативний вплив на здоров’я людини, як у результаті прямої дії, так і опосередковано – внаслідок накопичення залишкових кількостей у сільськогосподарських продуктах і питній воді. Забезпечити правильність використання пестицидів – справа не тільки важлива, а й украй складна, адже асортимент препаратів надзвичайно великий і характеризується значним різноманіттям властивостей, призначень, особливостей дії, впливу на людину, теплокровних тварин і корисні організми, поведінки в навколишньому середовищі та післядії.

Загалом обмежити застосування особливо небезпечних пестицидів досить складно, що призводить до широкого використання їх непідготовленими людьми. Результатом цього може стати велика кількість випадків отруєнь, забруднення харчових продуктів й екологічний збиток.

Купувати пестициди та агрохімікати слід тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи. Торгівля повинна проводитись тільки фасованими, герметично упакованими препаратами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» застосування пестицидів у господарствах й індивідуальних садах і городах,  у побуті має здійснюватись тільки згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До всіх видів робіт, пов’язаних  із застосуванням пестицидів, допускають осіб за наявності у них посвідчення про спеціальну підготовку та проходження медичного огляду, що дає право працювати   з пестицидами, а також обов’язково забезпеченими засобами індивідуального захисту (спецодягом і спецвзуттям, засобами захисту рук, органів дихання та зору).

Всі роботи з пестицидами за  межами населеного пункту слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

Відповідальність за дотримання метеорологічних умов несе відповідальна особа робіт, яка забезпечує використання об’єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря.

У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Зауважуємо, що до початку проведення кожної хімічної обробки, не менше ніж за три доби необхідно оповіщати Бахмутську міську раду про місця, строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів.

Також, слід звернути особливу увагу на утилізацію упаковки з під пестицидів, оскільки різні типи тари у відкритому довкіллі небезпечні тим,  що піддаються процесам окиснення, самозаймання та розкладу, а це провокує накопичення токсичних речовин у природі (воді, ґрунті, ґрунтових водах). Проте в аграріїв, особливо в домогосподарствах, проблема утилізації стоїть далеко не на першому місці, найчастіше фермери намагаються спалити, закопати непотрібну тару, викинути подалі від своєї ділянки або використовувати її для інших цілей.

На сьогодні компанії, які ввозять пестициди, проводять передоплату  за утилізацію тари. Представникові агропідприємства, в якого з’явилася порожня тара, потрібно просто звернутись до дистриб’юторської компанії, в якій придбано засоби захисту рослин, чи до компанії, яка займається утилізацією із зазначенням типу, кількості порожньої тари та адресу, за якою її може забрати спеціально уповноважений орган  з метою утилізації.

Враховуючи важливість питання та поважаючи право громадян на безпечні та комфортні умови проживання, та, у разі спостерігання Вами за недотриманням вимог при застосуванні пестицидів і агрохімікатів – не залишайтесь осторонь та негайно повідомляйте поліцію, Бахмутську міську раду та органи Держпродспоживслужби про дану ситуацію.