Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 94 гостя.

Донецька обласна державна адміністрація

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує сільгоспвиробникам про підготовку та перевірку насіння ярих культур під сівбу 2021 року

Переглядів: 909
09.03.2021 - 13:21

Посівна компанія вже недалеко, однак подбати про якісний посівний матеріал ранніх ярих культур варто вже зараз. Тим паче, що погодні умови агросезону — 2020 не сприяли формуванню якісного насіння майже всіх культур. Тож щоб визначитися, що сіяти навесні, і 100% зробити вибір на користь якісного посівного матеріалу, насіння варто перевірити на показники якості та безпеки в лабораторних умовах.

Якісний посівний матеріал — одна із запорук високої врожайності: адже якщо посіяне насіння не зійде чи або зійде, але дасть неоднорідні сходи, то жодні добрива чи засоби захисту рослин ситуацію особливо не врятують, тому спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області  рекомендують придбаний або отриманий від власного урожаю посівний матеріал дослідити на показники енергії проростання, схожості, чистоти, вологості, маси 1000 насінин, зараженості хворобами та шкідниками . Таке дослідження гарантовано покаже, наскільки посівний матеріал якісний, чи можна його сіяти, чи краще замінити взагалі.

Енергія проростання насіння характеризує його життєздатність, від якої залежить швидкість проростання: насіння з високою енергією проростання дає ранні й рівномірні сходи. А схожість насіння — це показник, який вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин. В лабораторіях ці показники визначають методом пророщування, адже тільки лабораторна експертиза може на 100% точно виявити, наскільки насіння якісне. 

Не менш важливими є й показники безпеки посівного матеріалу, визначити які допоможе фітопатологічна експертиза. Завдяки ній аграрій може підібрати протруйник, який максимально ефективно захистить його посіви на ранніх етапах росту та розвитку.

Одним з чинників зниження врожайності сільськогосподарських культур слід вважати зниження сортових та посівних якостей насіння, що висівається. Якщо використання в процесі зерновиробництва якісного сортового насіння дає можливість збільшити врожайність на 20-30% то використання на посів насіннєвого матеріалу з недостовірними показниками якості не дасть змоги виробнику отримати в кінцевому результаті продукт із прогнозованими господарськими якостями, на які він очікував. Знизить валові збори та якість кінцевого продукту. Не дивлячись чи то є велика інвестиційна компанія, чи то є господар, що засіває власний город, посів має бути проведений сертифікованим насінням не нижче другої генерації.

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує, що у Державній установі «Донецька обласна фітосанітарна лабораторія» ( www.fl.dn.ua ) функціонує відділ визначення посівних якостей насіння. Фітосанітарна лабораторія проводить випробування насіння за такими показниками:

  • аналізування чистоти та відходу насіння;
  • аналізування домішки насіння інших рослин;
  • аналізування схожості та енергії проростання насіння;
  • аналізування вологості насіння;
  • аналізування маси 1000 насінин.

Також визначення посівних  та сортових якостей насіння на території області здійснює ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» ( https://dpcenter.org.ua/ ).

Слід зауважити, що у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння суб’єкт господарювання має право ініціювати проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння згідно Порядку затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 за № 615.

 

 Звертаємо увагу, що дані рекомендації не є нормативно - правовими актами, а мають лише інформаційний характер

Останні статті на сайті