Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 99 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

У Бахмутському управлінні пройшов семінар для платників податків на тему: «Актуальні питання адміністрування ЄСВ. Наслідки несвоєчасної сплати узгоджених податкових зобов’язань»

Переглядів: 2023
13.11.2019 - 11:17

У приміщенні Бахмутського управління 06 листопада 2019 року був проведений семінар для платників податків щодо питаннь адміністрування ЄСВ та  наслідків несвоєчасної сплати узгоджених податкових зобов’язань, учасниками якого стали представники бізнесу та підприємці.

Семінар відкрив заступник начальника управління – начальник відділу  адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Бахмутського управління ГУ ДПС у Донецькій області Сергій Клюєв. 

В ході семінару головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування  податків і зборів з фізичних осіб  Бахмутського управління  ГУ ДПС у Донецькій області Сергій Кочетков ознайомив платників податків з чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування,  яким передбачено, що платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.  

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та пені не застосовується.

Нагадав, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є також грубим порушенням декількох законів України та підпадає під адміністративну і кримінальну відповідальності.

Начальник відділу погашення боргу Бахмутського управління  ГУ ДПС у Донецькій області Юрій Пихтін повідомив, що чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, не передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості по сплаті ЄСВ.

Відповідно до частини 12 ст. 9 Закону України від 8 липня 2010 року  № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника ЄСВ одночасно із зобов’язаннями із сплати ЄСВ зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами зобов’язання із сплати ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

Звернув увагу, що у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (частина 11 ст. 9 Закону № 2464).

Зауважив, що до платників, які не виконали обов’язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення, які визначені законодавством. Стягнення боргів з ЄСВ покладено на органи державної виконавчої служби, які мають право накладати арешт як на кошти боржників у банківських установах, так і на рухоме та нерухоме майно з забороною на його відчуження.

Акцентував увагу, що тільки сумлінне ставлення до виконання своїх обов’язків щодо своєчасної сплати ЄСВ та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити  проблему створення нових боргів та захистить права найманих працівників та фізичних осіб-підприємів особисто щодо зарахування періоду роботи до страхового стажу, від якого залежить не тільки розмір майбутньої пенсії, а й загалом право на її отримання.

Завершення семінару відбулося у форматі запитань-відповідей та активної дискусії.