Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 209 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

Умови призначення пенсії за віком у 2019 році

Переглядів: 877
08.05.2019 - 13:35

За нормами статті 26 Закону України  від 09.07.2003 р. №1058- IV « Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон №1058) у 2019 році особи мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 26 років:

чоловіки після досягнення 60 – річного віку, а жінки: у період до 31 березня 2019 року  - при досягненні віку 58 років 6 місяців; з 1 квітня 2019 р. – 59 років; з 1 жовтня 2019 року – 59 років 6 місяців.

У разі наявності на момент досягнення зазначеного пенсійного віку страхового  стажу  від 16 до 26 років, особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 63 – річного віку.

При  наявності у особи страхового стажу від 15 до 16 років, правом на призначення пенсії за віком вона скористається лише після досягнення 65 – річного віку.

Якщо в особи не буде зазначеного вище страхового стажу на дату досягнення  віку, передбаченого частинами першою – третьою цієї статті, пенсію за віком може бути призначено після набуття особою необхідного страхового стажу – внаслідок  заключення  договору добровільного страхування або після допрацювання.

Звертаємо увагу на те, що жінки будуть виходити на пенсію в 60 років тільки в 2021 році! На сьогоднішній день пенсійний вік для жінок визначається залежно від дати їх народження.

Починаючи з 1 січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

Чинним механізмом нарахування пенсій відповідно до Закону №1058 передбачено, що розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально залежно від набутого ним страхового стажу та одержаної заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.

Додатково повідомляємо, в період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року особам, які досягли пенсійного віку, та не набули передбаченого страхового стажу, за умови наявності у них не менше 15 років страхового стажу, встановлюється тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, та призначається з урахуванням її майнового стану та середньомісячного сукупного доходу і виплачується за рахунок коштів державного бюджету.      

Зазначена тимчасова державна допомога призначається органами соціального захисту населення і виплачується до досягнення такими особами віку, з якого вони набувають право на призначення пенсії.

Більш детальну інформацію з цього питання можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради за адресою:   м. Бахмут, вул Горбатова,57 або в Бахмутсько –Лиманському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України за адресою:  м. Бахмут, вул. Миру, 35.