Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 134 гостя.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Геннадій Зубко: Громади мають сформувати власні культурні стратегії

Переглядів: 2362
14.11.2018 - 09:02

Децентралізація культури – це можливість для громад набути власної ідентичності, розбудувати культурні простори на рівні регіонів – з одного боку, з іншого – отримати від цього максимальний економічний ефект. Ми є європейською нацією зі своєю автентикою, багатою культурною спадщиною, і нам є що показати світу.

Про це на відкритті міжнародної конференції «Коли територія набуває ідентичності» у рамках фестивалю «Жовтень у Жовтні» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Сьогодні держава і Український культурний фонд фінансують культурні стартапи. Вони можуть працювати набагато глибше на економіку країни, ніж будь-яке підприємство. Це новий простір для розвитку, який покаже нашій молоді – хто ми є, куди рухається країна і чим нам потрібно конкурувати у світі. І це конкуренція не тільки між областями в аспекті відновлення і реконструкції історичних будівель. Це відновлення і створення нових культурних традицій нашої держави», - наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець повідомив, що фестиваль «Жовтень у Жовтні», який відбувається цими днями у Житомирі – це і є перший культурний стартап для України. «Від його проведення ми очікуємо створення стратегії щодо розвитку культури, яка може масштабуватись на всю країну. Він має показати, яким чином розвивати культурну спадщину і історичні набуття, які можна делегувати в перспективу», - підкреслив Геннадій Зубко.

Присутня на заході Перша леді України Марина Порошенко привітала всіх учасників з офіційним відкриттям фестивалю сучасної культури «Жовтень у Жовтні» і зазначила, що цей проект має дуже амбітні плани. «Фестиваль претендує стати основною подією в культурному житті Житомирщини. І я впевнена, що організатори докладуть всіх зусиль для того, щоб реалізувати свій задум», - наголосила Марина Порошенко.

Вона висловила сподівання, що саме з проведенням фестивалю розпочнеться відродження знакової для Житомира споруди - кінотеатру «Жовтень», який завжди був культурним осередком для містян і є перлиною мистецтва в архітектурному ансамблі міста.

У свою чергу Міністр культури України Євген Нищук підкреслив, що проведення таких заходів сприяє не просто збереженню культури, а розвитку і життю майбутніх поколінь. «Будь-яка реформа, модернізація або економічно-соціальний зріз – в основі них має бути культурна складова. Це справді дуже цінне, адже в такій синергії країна отримає потужний результат. Цей фестиваль гуртує креативних і цікавих людей. Більше того, сьогодні і завтра тут буде присутня культурна інтервенція – менеджери зі всієї країни і Європи», - зазначив Міністр.

Віце-прем‘єр-міністр подякував Українському культурному фонду за організацію, проведення і фінансування масштабного фестивалю. «Це проекти майбутнього, які дозволять залучати величезні інвестиції та однодумців – митців, експертів не тільки зі всієї країни, а й з-за кордону. Все залежить від місцевого самоврядування – наскільки вони готові рухатись і розвиватись в цьому напрямку. Сьогодні унікальний час! Завдяки реформі децентралізації «вікно можливостей» відкрито для всіх напрямків!» - розповів урядовець.

Довідково

Організатори фестивалю «Жовтень у Жовтні»: ГО «Житомир, зроби голосніше» спільно з Житомирською міською радою, Житомирською ОДА та арт-центром Я-Галерея за підтримки Українського культурного фонду, Посольства Нідерландів в Україні, Інституту Адама Міцкевича.

Фестиваль розпочав свою роботу з 26 жовтня і триватиме до 4 листопада.

Останні статті на сайті