Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 74 гостя.

ExportUA

Результати проведення моніторингу даних страхувальників про призначення матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду на стадії прийняття заяв-розрахунків

Переглядів: 2455
17.07.2018 - 09:22

Фондом соціального страхування України змінено стратегію та підходи до організації перевіряльної роботи та взагалі до організації контролю за використанням роботодавцями та застрахованими особами коштів Фонду відповідно до вимог п. 7 ч.1 ст. 9, п. 3 ч. 1 ст. 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105 (зі змінами та доповненнями).

Метою діяльності Фонду соціального страхування України на сьогодні є впровадження нової прогресивної системи соціального страхування як сервісної служби з надання якісних послуг застрахованим особам, зменшення контрольно-ревізійного тиску на суб’єктів господарювання, попередження порушень у використанні коштів Фонду, здійснення контролю за правомірним нарахуванням допомоги шляхом перевірки заяв-розрахунків до моменту фінансування страхувальників.

Спеціалістами Бахмутського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області з 01 березня 2018 року постійно проводиться моніторинг даних страхувальників щодо призначення матеріального забезпечення на стадії прийняття заяв-розрахунків.

На етапі опрацювання заяви-розрахунку, отриманої від страхувальника, проводиться аналіз інформації, зазначеної у ній, зокрема встановлюється наявність первинних листків непрацездатності або їх продовження, визначається кількість днів, що підлягатимуть оплаті за рахунок коштів Фонду, перевіряється наявність сплати страхувальником ЄСВ, здійснюється звірка показника середньоденної заробітної плати застрахованої особи згідно з даними, отриманими з Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, з даними середньоденної допомоги застрахованої особи.

За період з 01 березня 2018 року по 01 липня 2018 року опрацьовано 1 408 заяв-розрахунків, 7 305 листків непрацездатності на суму 18 049 388 гривень. При опрацюванні заяв-розрахунків попереджено неправомірних витрат за 132 заявами-розрахунками, 214 листків непрацездатності на суму 26 392 гривні. Виявлено недоплати матеріального забезпечення за 152 заявами-розрахунками, 337 листками непрацездатності на суму 45 193 гривні.

За результатами виявлених помилок страхувальнику надаються  рекомендації щодо їх усунення.

Рішення про фінансування заяв-розрахунків страхувальників приймаються після отримання та опрацювання відповіді з Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У разі відмови страхувальника усунути виявлені помилки відділення Фонду ініціює проведення позапланової перевірки такого страхувальника.

Слід зазначити, що спеціалістами відділення постійно надаються роз’яснення страхувальникам щодо порядку отримання застрахованими особами матеріального забезпечення, порядку розрахунку середньої заробітної плати (доходу) для обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, по роботі комісії із соціального страхування. Але страхувальники продовжують допускати помилки при обчисленні матеріального забезпечення застрахованим особам, що встановлюється під час опрацювання заяв-розрахунків.

Крім того, слід зазначити, що при опрацюванні даних, отриманих із Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, та зіставленні їх із даними, зазначеними у заявах-розрахунках страхувальників, встановлюються непоодинокі випадки відхилень, які виникли насамперед через помилки, допущені відповідальними особами при заповненні Таблиці 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам» звіту за формою № Д4.

Звертаємо увагу керівників та відповідальних осіб страхувальників на необхідність додержання вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» при нарахуванні матеріального забезпечення застрахованим особам та посилення контролю за достовірністю відомостей, поданих для отримання коштів Фонду.

Бахмутське міське відділення управління виконавчої
дирекції Фонду соціального страхування України
в Донецькій області