Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 121 гість.

Донецька обласна рада

Раптово худнете? Це щитовидка. Товстішає від повітря? Теж вона…

Переглядів: 2532
25.05.2018 - 13:54

Щорічно 25 травня, починаючи з 2009 року, за ініціативи Європейської тиреоїдної асоціації, відзначається Всесвітній день щитовидної залози. Мета цього дня – підвищення рівня інформованості суспільства про можливі захворюваннях щитовидної залози та методи їх запобігання, а також пропаганда сучасних методів профілактики та лікування хвороб цього органу.

В останні роки в Україні відзначається зростання кількості захворювань щитовидної залози. За підсумками минулого року пацієнтів з різними хворобами щитоподібної залози в Україні трохи менше 2 мільйонів чоловік.

В м.Бахмуті у 2017 році на обліку знаходилось 1593 особи. Вперше виявлено захворювань щитовидної залози у 106 осіб (6.6%). У 2016 році вперше виявлених було 4.6%.

Щитовидна залоза – це орган ендокринної системи, який виробляє гормони, у тому числі йодовмісні. Зовні вона схожа на метелика – маленька, вагою не більше 60 грамів. Але ступінь важливості цього органу переоцінити неможливо. Він виробляє гормони, що відповідають практично за всі обмінні процеси в організмі. Саме вони допомагають переробляти і засвоювати всі поживні речовини, що надходять в організм, стимулюють метаболізм, регулюють виробництво енергії та тепла, статеве дозрівання, значно впливають на нервову систему, скелет і м'язи. В зв’язку з тим, що вплив на організм щитовидної залози багатофакторний, клінічна картина хвороб різноманітна: порушення серцевого ритму, депресія, хвороби шкіри, шлунково-кишкового тракту та інші. 

Йод є незамінним компонентом гормонів щитовидної залози і життєво необхідний для нормального розвитку нервової системи. Несприятливі наслідки йодного дефіциту включають формування зоба, гіпотиреозу, порушення росту і розвитку дітей. Більш того, дефіцит йоду підвищує дитячу смертність і є лідируючою причиною розумової відсталості у дітей.

Проблеми з «щитовидкою» є майже у кожної третьої особи в світі. Хто ж в групі ризику?

Жінки: жіночий організм дуже чутливий до дисбалансу тиреотропного гормонів.
Діти та підлітки: зростаючому організму потрібно отримувати більшу кількість "будівельного матеріалу" для організму, тому, працюючи з перенапруженням, він іноді не справляється.
Люди після 50 років.

Майже за 30 минулих  після Чорнобильської трагедії років лікарі-практики отримали від вчених величезний арсенал можливостей для боротьби зі всією патологією щитовидної залози. Навіть майже всі види раків щитоподібної залози лікуються зараз практично з повним одужанням і збереженням хорошої якості життя – такого, як у здорової людини. Від людей вимагається тільки своєчасне обстеження для діагностики хвороби в її початковій стадії. Що стосується захворювань, викликаних дефіцитом йоду, то на сьогоднішній день вони вважаються виліковними.

Щоб уникнути проблем зі щитовидкою:
• проходьте профілактичні обстеження;
• замініть звичайну сіль на йодовану;
• включіть в раціон морепродукти та інші продукти з вмістом йоду: виноград, яловичину, овес, яйця, морську капусту;
• відмовтеся від куріння: науково доведено, що у курців частіше зустрічається збільшена щитоподібна залоза і тіреотоксіческій зоб;
• позбудьтеся  зайвої ваги;

Щитовидна залоза не любить надлишок ультрафіолету, саме тому з настанням літа рекомендується правильно проводити час на сонці. Засмагати потрібно в той час, коли сонце не пече: із 7.00-11.00 і з 16.00-19.00.

ПАМ’ЯТАЙТЕ:   ЧАСОМ   НАЙПРОСТІШІ   ПРАВИЛА 

СЛУЖАТЬ   КРАЩОЮ   ПРОФІЛАКТИКОЮ   ЗАХВОРЮВАНЬ!