Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 88 гостей.

Верховна рада України

Щодо використування реєстраторів розрахункових операцій у місцях торгівлі

Переглядів: 2536
21.02.2018 - 07:03

У зв'язку з набуттям чинності з 20.12.2017 Постанови КМУ від 18.12.2017 № 984 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336», дія постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Постанова №1336) з 20.12.2017 не поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами.

На підставі цього, тим суб’єктам господарювання, які раніше мали правові підстави для здійснення роздрібної торгівлі підакцизними товарами з використанням книг обліку розрахункових операцій у відповідності до ст. 10 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» ( далі – Закон №265), з 20.12.2017 року необхідно під час реалізації підакцизних товарів використовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО).

Згідно з абз.14 ст.1 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі - Закон № 481), місце торгівлі - місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива - без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, - торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Згідно з попередньою редакцією постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 № 1336, без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі - КОРО) дозволялись операції з роздрібної торгівлі пивом у пляшках і бляшанках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів, що здійснюється фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, а також операції з роздрібної торгівлі та громадського харчування на території села, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва.

Отже, у зв'язку з набуттям чинності з 20.12.2017 Постанови КМУ від 18.12.2017 № 984 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336», з урахуванням норм Закону України від 19.12.1995. №481/95-ВР, фізичні особи-підприємці, які сплачують єдиний податок та здійснюють роздрібну торгівлю пивом, а також підприємства споживчої кооперації, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, з 20.12.2017 повинні під час здійснення роздрібної торгівлі використовувати реєстратори розрахункових операцій у місцях торгівлі, на які такими суб'єктами господарської діяльності отримані відповідні ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

Окремо звертаємо увагу, що згідно з п.1 ст.17 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями), у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи, застосовуються фінансові санкції: вчинене вперше- 1 гривня; за кожне наступне вчинене порушення - 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

На підставі вищевикладеного, платникам податків-суб'єктам господарювання, що здійснюють на території обслуговування відповідної ОДПІ роздрібну торгівлю підакцизними товарами з використанням лише КОРО, необхідно, відповідно до вимог Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.06.016 № 547 (зі змінами та доповненнями), здійснити реєстрацію, опломбування та введення в експлуатацію РРО за місцем торгівлі, зазначеним у реєстраційному посвідченні РРО, а також внесення змін до додатків до ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями у зв'язку з обладнанням місць торгівлі реєстраторами розрахункових операцій.

При цьому у випадках надходжень звернень суб'єктів господарювання щодо продовження граничного терміну дії раніше виданих Головним управлінням ДФС у Донецькій області ліцензій з КОРО, дія таких ліцензій підлягає продовженню до закінчення їх строку, оскільки закон не має зворотної дії в часі, проте здійснення роздрібної торгівлі підакцизними товарами із застосуванням виключно КОРО на даний час не звільняє суб'єктів господарювання від відповідальності, передбаченої законодавством України, за роздрібну торгівлю у т.ч. підакцизними товарами без застосування РРО з фіскальним режимом роботи, зокрема, п.1 ст.17 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР.

Останні статті на сайті