Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 69 гостей.

Презедент України

ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ!

Переглядів: 1952
22.06.2017 - 06:10

Бахмутська районна філія ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України» повідомляє, що наприкінці травня,та у червні в Україні зареєстровано 8 випадків ботулізму (Запоріжська область та м. Київ), з яких  один випадок летальний. Захворювання пов’язані з вживанням в’яленої риби різних видів, придбаної в торгівельних мережах.

Ботулізм - це дуже тяжке інфекційне захворювання, як правило, виникає на фоні повного благополуччя (здоров’я). При отруєнні в першу чергу страждає нервова система. Збудник ботулізму-мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, який є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. При сприятливих умовах паличка ботулізму переходить в спорову форму, яка широко розповсюджена в навколишньому середовищі, може знаходитись в ґрунті, на фруктах, овочах та грибах, в водойми-щах, в кишковому тракті деяких тварин та риб.
Основною причиною захворювання є  овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви,  солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вищевказаних продуктів, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: неякісному очищенні та промивці риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишечника, при та після розробки туші. Як правило, клінічні прояви  захворювання починаються через 36 годин. Першими симптомами є загальна слабкість, головний біль, відчуття "туману" або "сітки" перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає  параліч  м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою.
При перших проявах захворювання негайно викликайте лікаря!

Для профілактики ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів рекомендуємо  комплекс правил, головними із яких є:

  • захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту;
  • посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
  • не вживати консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в  невідомих Вам умовах  та  без лабораторного контролю.