Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 94 гостя.

Верховна рада України

Відповідальність виробника за якість та епідемічну безпеку готової продукції у сфері громадського харчування

Переглядів: 4555
12.04.2017 - 06:07

Бахмутська районна філія Державної  установи  «Донецький   обласний  лабораторний центр МОЗ України»  повідомляє  про   відповідальність  виробника за якість та епідемічну безпеку готової  продукції у сфері  громадського харчування.

У місті Бахмуті та Бахмутському районі відмічається зростання  кишкової захворюваності. Так, у 2016 році рівень кишкових захворювань у м. Бахмут виріс на 6,3%, у  Бахмутському районі  ріст склав 88,6%. За І квартал 2017 року кишкові захворювання виросли у 4 рази. За даними епідрозслідувань, як фактори передачі, реєструється  харчова та кулінарна продукція. За даними лабораторного моніторингу, який здійснювала Бахмутська районна філія ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України» у І кварталі  2017 року, відсоток нестандартних проб за мікробіологічними показниками склав 3,5%.

  У відповідності з п. 4.1 Державних санітарних правил (ДСП) 4.4.5.078 2001 "Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування" виробник зобов’язаний забезпечити постійний – не рідше одного разу на місяць - контроль виробництва за мікробіологічними показниками: готова продукція, напівфабрикати, вода, об’єкти довкілля.

Ці санітарні правила встановлюють мікробіологічні нормативи безпеки для здоров’я кулінарної продукції, виготовленої на підприємствах громадського харчування, і розповсюджуються на всі діючі підприємства громадського харчування, незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування, які повинні дотримуватись їх в повному обсязі.

Метою мікробіологічного контролю продукції підприємств громадського харчування є профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь мікробної природи серед споживачів.

Такий контроль за безпекою харчової продукції шляхом проведення мікробіологічних досліджень здійснюється в атестованій лабораторії Бахмутської районної філії  ДУ " Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України". вул. Сибірцева,130.

Відреагували на  обов'язковість  виконання санітарних правил наступні харчові підприємства, підприємства з виробництва питної води та заклади громадського харчування : ТОВ «БАХМУТ-ХЛІБ»,ТОВ «ДОНАРТ», ТОВ «Сільпо-Фуд», ФОП Юрченко І.М. ( столова по вул. Маріупольській), ФОП Суржиков А.В. (закусочна «Піцанія»), ФОП Хабібуліна О.В. (закусочна «Улибка»), ФОП Папонова Н.М. (закусочна «Експрес»),ФОП Пирожков Б.Е. (кафе «Нью-Йорк стріт»), ФОП Озимай О.О. ( кафе «Хуторок»), ФОП Липницький Р.Ю. ( закусочна «Густо»), ФОП Єщенко С.І. ( кафе «Ізумі»),ФОП Коротченко Г.А. ( закусочна «Лідія-К»), ФОП Шухман Р.Ю. ( «Вода-Водичка»), ФОП Золуля С.А. ( хлібо-булочні вироби с. Новолуганське), ФОП Олійник А.Г. ( питна вода), ФОП Науменко О.Г. та інш. Ними  укладено договори  для  дослідження готової продукції та змивів з об'єктів довкілля на підприємствах та у  закладах громадського харчування. У випадку виявлення позитивних знахідок керівникам закладів  надаються рекомендації по негайному усуненню порушень санітарних правил. Згадані заклади знаходяться під нашим постійним контролем.

Викликає здивування та стурбованість фахівців гігієністів та епідеміологів відмова власників закладів швидкого харчування забезпечувати постійний контроль виробництва за мікробіологічними показниками. А саме такі заклади відвідує велика кількість населення: гості нашого міста  та працюючі -  під час обідньої перерви.  На відміну від кафе та ресторанів страви готуються  в більшій кількості і реалізуються протягом дня.

Слід відмітити, що відвідувачі закладів громадського харчування цікавляться відповідальністю та контролем виробника за якістю своєї продукції.

Одночасно нагадуємо, що згідно ст.26 Закону України  "Про  забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", наказу МОЗ України № 280 від 23.07.2002р. працівники громадського харчування і торгівлі, професійна діяльність яких може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, повинні проходити обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання. Бактеріологічні, паразитологічні дослідження та гігієнічне навчання проводить  Бахмутська районна філія ДУ « Донецький ОЛЦ  МОЗ України». 

Останні статті на сайті