Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 110 гостей.

Донецька обласна рада

Святкування Дня рідної мови у навчальних закладах м. Бахмута

Переглядів: 6771
22.02.2017 - 14:52

Мова – найнезбагненніший і найдосконаліший із феноменів людського суспільства. У світі немає нічого такого, чого не можна б було означити словами. Чим багатша нація духовно, тим глибша мова. 21 лютого увесь світ відзначає День рідної мови. Наша ж рідна мова – українська.

Рідна мова – душа народу. Саме під таким гаслом пройшла інтелектуально-мовленнєва вікторина для дітей старшого дошкільного віку у дитячому садку №54 «Світлячок». Вихованці груп «Карамелька» та «Чомусики» натхненно читали вірші про українську мову, із задоволенням визначали кількість складів у словах, шукали узагальнюючі поняття, встановлювали асоціативні зв’язки між загадковими предметами та українськими казками.
З самого ранку у стінах Бахмутської школи №4 розпочався квест «Шануймо українське». Протягом перерв учні виконували різні завдання: малювали тематичні плакати, відгадували загадки, розв’язували шаради, працювали з анаграмами. Цікавим і змістовним був турнір красномовців «Рідна мова чиста, як роса». Знавці рідного слова познайомили всіх присутніх з поезіями про рідну мову Лесі Українки, Ліни Костенко, Тараса Шевченка та сучасних письменників нашої країни. Учні доводили, що українська мова – барвистий килим самоцвітів, що віками ткали генії нації і прості люди, які називають себе українцями. Заключною родзинкою святкування Міжнародного дня мови став пісенний та танцювальний флешмоб, який зібрав разом усіх школярів.
У Міжнародний день рідної мови в Бахмутській школі №5 в рамках заходів Року Японії в Україні зі сцени лунала і японська мова. Учні 5-Б класу підготували виступ німецькою, бо, як відомо, німецька мова відіграє важливу роль у суспільно-економічному житті Європи та всього світу в цілому. Учні 4-х класів презентували уривок з казки «Baby elephant» найпопулярнішою мовою світу – англійською. Шкільне свято стало доказом того, що всі народи різні, але душа в нас одна і розкривається вона в мові.
Щорічно учні Бахмутської загальноосвітньої школи №10 беруть учать в урочистих заходах, присвячених Міжнародному дню рідної мови: конкурсах, вікторинах, змаганнях декламаторів. Для учнів 5-11-х класів десятикласники провели літературно-музичну композицію «Мова єднання», під час якої присутні переглянули відео соціального проекту Марини Порошенко про історію виникнення та соціальне значення вшанування Дня рідної мови, про роль мови в житті української нації. Присутні в актовій залі ознайомилися з найцікавішими фактами про розвиток мов різних націй, дізналися про актуальні проблеми зникаючих мов та швидку еволюцію найпопулярніших: англійської та китайської. Нікого не залишили байдужими декламації поезій українських авторів про милозвучність української мови, багатьох підлітків зацікавило виконання «Заповіту» Тараса Шевченка різними європейськими мовами: англійською, французькою, німецькою та іспанською.
У затишній актовій залі зібрались учні 5-9 класів Бахмутської школи №18 ім. Дмитра Чернявського. Вбрані в національні костюми дівчата та хлопці цікаво розповідали про витоки свята рідної мови, інсценували уривки з художніх творів, завзято виконували українські народні танці та пісні, читали вірші видатних поетів, загадували загадки. Рідна мова лунала по всій школі.
Цей день цікаво пройшов і у Бахмутській школі №24. Для учнів 1-2 класів проведено бібліотечний урок «Мови різні, а душа одна». Учні 3-4 класів взяли участь у конкурсі «Кращий читець». Учні 5-х класів відвідали ток-шоу в бібліотеці Міського народного дому «Гімн рідній мові». Для учнів 6-11 класів було проведено «диктант єдності» «Україна – наша земля, наша Батьківщина».
У Бахмутській загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІ ступенів №1 відбулась урочиста лінійка. Ведучі, учениця 7 класу Шагако Ірина та вчитель української мови Тетяна Горда, ознайомили присутніх з історичними умовами розвитку української мови, історією виникнення свята, значенням рідної мови в житті кожного. На лінійці лунали вірші українських поетів про мову та вірші нашої землячки, поетеси С.А. Решетової, популярні українські пісні про Україну, рідну мову. Фіналом заходу стала пісня Н. Бучинської «Мова єднання», яку з задоволенням співали всі присутні.
З учнями СІЗО у Бахмутській вечірній (змінній) школі №1 був проведений виховний захід «Рідна мова моя солов’їна». Учитель Любов Кіндякова під час проведення заходу формувала в учнів розуміння того, що українська мова - наш скарб, наша історія, без чого не може існувати ні народні Україна як держава. Учні із задоволенням брали участь у читанні поезій про мову, де почули її мелодійність, красу, багатство. Під час проведення конкурсу знавців рідної мови діти були активні, емоційні, проявили свої знання та ерудицію, уміння працювати командою, самоорганізовуватись, толерантне ставлення до думок інших.
Наша мова – це криниця духовності і моралі, дзеркало українського менталітету, доброти, душевності, щирості.

Святкування Дня рідної мови у навчальних закладах м. БахмутаСвяткування Дня рідної мови у навчальних закладах м. БахмутаСвяткування Дня рідної мови у навчальних закладах м. БахмутаСвяткування Дня рідної мови у навчальних закладах м. БахмутаСвяткування Дня рідної мови у навчальних закладах м. БахмутаСвяткування Дня рідної мови у навчальних закладах м. БахмутаСвяткування Дня рідної мови у навчальних закладах м. БахмутаСвяткування Дня рідної мови у навчальних закладах м. Бахмута

Останні статті на сайті