Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 100 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

Декларування - 2015

Переглядів: 892

За якою податковою адресою повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи фізична особа, якщо вона зареєстрована (прописана) в одному місці, а дохід отримала в іншому?

Платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці,  має подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними).

 

Чи відображаються фізичною особою доходи, отримані у вигляді спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою в  декларації про майновий стан і доходи?

Фізична особа - платник податку, що одержала дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із Податковим кодексом оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язана включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

 

Чи потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи спадкоємцю - резиденту, який сплатив податок до нотаріального оформлення об’єкта спадщини?

Фізична особа – платник податку, який одержав дохід лише у вигляді об’єкта спадщини (подарунку) та сплатив податок на доходи з фізичних осіб до його нотаріального оформлення, не зобов’язаний включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

 

Донька після закінчення навчання у 2014 році почала працювати. Чи має право на податкову знижку мати , яка фактично здійснювала оплату за навчання?

Відповідно до статей 180 та 199 Сімейного кодексу України батьки повинні утримувати своїх неповнолітніх дітей  до 18 років, а якщо повнолітні діти продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років.

Виходячи з норм Податкового кодексу студент, який працює, сам є платником податку на доходи фізичних осіб, база оподаткування його доходів, включаючи заробітну плату, визначається згідно з вимогами ст.164 Податкового кодексу , зокрема у разі використання права на податкову знижку базою є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається  шляхом з меншення  загального  оподатковуваного доходу  з  урахуванням п. 164.6 цієї статті на суму податкової знижки.

Отже, якщо студентка протягом року одночасно навчалася і працювала, отримувала заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має саме вона за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не її мати, оскільки вона вже не перебуває на її утриманні. Водночас якщо студентка влаштувалася на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримувала заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має мати, яка фактично здійснювала оплату за останній рік навчання.

 

Який термін повернення податку на доходи фізичних осіб платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Відповідно до норм Податкового кодексу  сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.