Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 112 гостей.

Про відображення податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами

Переглядів: 1002

З метою належного адміністрування податку на прибуток підприємств Державна фіскальна служба України повідомляє таке.

Верховною Радою України 31 липня 2014 р. прийнято Закон України № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (далі - Закон № 1621), яким, зокрема, внесено зміни до ст. 151 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) стосовно ставки оподаткування прибутку, отриманого від операцій з торгівлі цінними паперами.

З набранням з 3 серпня 2014 р. чинності Законом № 1621 прибуток, отриманий від операцій з торгівлі цінними паперами, що перебувають/не перебувають в обігу на фондовій біржі, підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відсотків.

Для забезпечення реалізації положень Закону № 1621 до внесення відповідних змін до форм податкових декларацій з податку на прибуток у рядку 10 податкової декларації з податку на прибуток підприємств (на доходи (прибуток) страховика) та у рядку 11 податкової декларації з податку на прибуток банку за звітні податкові періоди - три квартали та 2014 р. рекомендуємо відображати загальну суму податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами, які перебувають/не перебувають в обігу на фондовій біржі, що складається із:

  • суми податку, обчисленої за ставкою 10 відсотків - з 1 січня по 2 серпня 2014 р. включно;
  • суми податку, обчисленої за ставкою 18 відсотків - з 3 серпня по 31 грудня 2014 р. включно.

Також рекомендуємо у табл. 1 та 2 додатка ЦП до податкових декларацій підприємства (банку, страховика), в яких передбачено здійснення розрахунку податку на прибуток за ставкою податку 10 відсотків, відображати показники за операціями, які здійснено платником податку з 1 січня 2014 р. по 2 серпня 2014 р. включно.

У зв’язку із викладеним до описів алгоритмів буде внесено відповідні зміни в частині розрахунку рядка 10 податкової декларації з податку на прибуток підприємств та доходів (прибутку) страховика (рядка 11 податкової декларації з податку на прибуток банку).

Водночас зазначаємо, що платник податку згідно з п. 46.4 ст. 46 Кодексу може надати у складі податкової декларації з податку на прибуток доповнення до такої декларації, складене за довільною формою, де відобразити розрахунок суми фінансового результату за операціями з торгівлі цінними паперами, що перебувають/не перебувають в обігу на фондовій біржі, за операціями, проведеними з 03.08.2014 по 31.12.2014 р. включно.