Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 101 гість.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Про оплату лікарняного та надання путівки під час відпустки по догляду за дитиною до 3-ох років

Переглядів: 4260

Жінка, яка має дитину віком до трьох років, має право обирати: приступити їй до виконання своїх трудових обов'язків одразу після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами чи продовжувати догляд за дитиною, оформивши відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. І якщо жінка прийняла рішення взяти відпустку по догляду за дитиною, вона має знати про соціальні гарантії для неї та дитини, які передбачені законодавством та надаються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Розглянемо декілька ситуацій. У випадку, якщо захворіє дитина жінки, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, лікарі не мають підстав виписувати лікарняний, про що свідчить Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, яка затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 N 455 (далі - Інструкція N 455). Відповідно до пп. "б" п. 3.15 Інструкції N 455 листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпусток, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

У разі хвороби матері, яка доглядає за дитиною, лікарняний по догляду за дитиною нададуть іншій застрахованій особі, яка буде здійснювати догляд за дитиною, з першого дня за весь період захворювання матері (п. 4 ч. 1 ст. 35 Закону України «Про обов’язкове державне загальне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.08.01 р. № 2240-ІІІ).

З іншого боку, можлива ситуація, коли лікарняний може бути потрібен не для догляду за дитиною, а у зв’язку із хворобою мати, яка перебуває у вказаній відпустці та паралельно працює на умовах неповного робочого дня (тижня). У такому разі вона отримує зарплату, з якої сплачують єдиний внесок. А отже, має право отримати листок непрацездатності з його наступною оплатою на загальних підставах, тобто, виходячи із фактично нарахованої зарплати за відпрацьований час у розрахунковому періоді.

У зв’язку з тим, що жінка, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжує знаходитися у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованою особою в системі загальнообов'язкового державного страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, має право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду. Отже отримати санаторно-курортну путівку можливо за умови дотримання вимог п. 4.1 Порядку отримання застрахованими особами й членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.09 р. № 12, тобто на підставі особистої заяви та медичної довідки для одержання путівки (форма N 070/о), які необхідно надати до комісії (уповноваженому) із соціального страхування підприємства чи організації.

Також, жінка, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, має право на отримання дитячого новорічного подарунку та на оздоровлення дитини віком від 6 до 18 років у дитячому закладі оздоровлення за рахунок коштів Фонду.

Артемівська міська виконавча дирекція
ДОВ Фонду соціального страхування з ТВП