Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 105 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

Умови та порядок призначення житлових субсидій

Переглядів: 2886

З 1 жовтня почався опалювальний період 2013–2014 рр., постає питання забезпечення соціального захисту малозабезпечених сімей району шляхом надання таким родинам державної соціальної допомоги у вигляді щомісячної адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Управління праці та соціального захисту населення Артемівської міської ради надає інформацію про умови та порядок призначення житлових субсидій.

Порядок надання населенню субсидій регулюється відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995р. № 848, із змінами та доповненнями.

Житлові субсидії призначаються:

  • уповноваженому власнику (співвласнику) житла, наймачу державного та громадського житлового фонду, членові житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації;
  • якщо розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм користування житловою площею, яка становить 21 кв. м на кожну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю з урахуванням пільг, перевищує 10 чи 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Розмір обов’язкової плати, за умови призначення житлової субсидії, складає:

  • 10 відсотків середньомісячного сукупного доходу, якщо у житловому приміщенні зареєстровані і проживають тільки непрацездатні громадяни (пенсіонери, діти, інваліди) або серед зареєстрованих та таких, що проживають у житловому приміщенні, осіб є діти, інваліди і середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого у житловому приміщенні громадянина не перевищує прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць;
  • 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу для інших категорій сімей.

Для одержання субсидії при пред’явленні паспорта або іншого документу, що посвідчує особу, громадянин подає:

  1. Заяву.
  2. Декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.
  3. Довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім пенсіонерів).

Доходом сім’ї вважається нарахована заробітна плата; інші грошові виплати, які мають систематичний характер; стипендії; пенсії; допомога; доходи від підприємницької діяльності; матеріальне забезпечення на випадок безробіття; доходи від здавання житлового приміщення (будинку) у найм або в оренду; натуральна оплата праці; суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров'я, що пов'язане з виконанням ним трудових обов'язків; одержані аліменти; фактичний заробіток осіб, які працювали у фізичних осіб (при цьому натуральна частина заробітної плати цих осіб також включається до їх сукупного доходу); доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для ведення городництва, сінокосіння, випасання худоби та земельної частки (паю), виділеної внаслідок розпаювання землі; допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю; інші доходи, які підлягають оподаткуванню відповідно до законодавства.

Довідки про розмір отримуваних доходів подаються за попередні шість місяців перед місяцем звернення. Якщо особа не працює, дані підтверджуються інформацією з трудової книжки. Пенсіонери довідки про розмір призначеної пенсії не подають.

Громадяни несуть відповідальність за надані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру. У разі виявлення недостовірної інформації надання субсидії припиняється, зайво отриманні кошти підлягають поверненню в бюджет.

Житлова субсидія призначається, починаючи з місяця надходження заяви. Для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на шість місяців, а на оплату природного газу, що споживається на індивідуальне опалення, – на опалювальний період. У разі, коли оплата послуг з теплопостачання проводиться лише в опалювальний період, субсидія призначається на цей період.

Про збільшення доходу або зміну у складі зареєстрованих громадяни, яким призначено таку субсидію, отримувачі субсидії обов'язково інформують управління соціального захисту населення.

При призначенні житлової субсидії враховується майновий стан громадян.

Житлові субсидії не призначаються, якщо:

  • особа, яка звернулась за призначенням субсидії, не є власником житла;
  • у житловому приміщенні зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працюють, не навчаються та не були зареєстровані у службі зайнятості протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії;
  • будь-яка особа, що зареєстрована у житловому приміщенні, здає в оренду житло;
  • сім’я має у своєму володінні більше, ніж одне житло, загальна площа яких перевищує встановлені норми;
  • з моменту покупки житла не минув рік;
  • сім’я має у своєму володінні більше одного транспортного засобу (при цьому не враховуються транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації протягом більш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску);
  • будь-хто із членів сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією здійснив купівлю на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї;
  • під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї з’ясовано, що будь-хто із членів сім’ї має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно.

Виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі рішень комісій по субсидіях управління соціального захисту населення можуть призначати субсидії, як виняток. Рішення про призначення (не призначення) субсидії в таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

Надання раніше призначеної субсидії припиняється:

  • за заявою уповноваженого власника житла, наймача житла, на якого відкрито особовий рахунок;
  • у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють надання субсидії (смерть одинокої людини);
  • у разі приховування або свідомого подання недостовірних даних про доходи та майновий стан;
  • за поданням підприємств, що надають комунальні послуги, не сплату обов’язкової частки призначеного розміру субсидії.

Сума субсидій, перерахована надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями, повертається ним. У разі коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану субсидію, питання про її стягнення вирішують у судовому порядку.

Важливо знати, якщо сім'я економно споживала газ, воду, електроенергію у період отримання субсидії, при призначенні субсидії на наступний термін розмір її витрат зменшується на 2 відсотки, але не більше, ніж на 6 відсотків за кожні 10 відсотків зменшення загальної суми вартостей фактично використаних послуг у попередньому періоді.

Отже, громадяни, які бажають оформити субсидію, просимо звертатися до відділу грошових виплат і компенсацій УПСЗН Артемівської міської ради.

Громадянам з обмеженими фізичними можливостями субсидію допоможуть оформити на дому.

Отримати більш детальну інформацію щодо порядку призначення субсидій можна в управлінні праці та соціального захисту населення Артемівської міської ради за телефоном: 44-64-00, або за адресою: м. Артемівськ, вул. Горбатова, 57.

Прийом громадян здійснюється щоденно в робочі дні з 8.00 до 17.15, без перерви, в п’ятницю – з 8.00 до 16.00.