Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 142 гостя.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Як запобігти нещасним випадкам при використанні генераторів в побуті

Переглядів: 1545
06.02.2023 - 18:07

У зв’язку із терористичними нападами російської федерації на критичну інфраструктуру нашої держави на сьогодні стало нагальним питання використання генераторів для автономного або резервного електропостачання.

Якщо Ви плануєте використання генератора в побуті, вдома або на роботі, то маєте знати правила його експлуатації й техніки безпеки і неухильно дотримуватися їх, щоб не завдати шкоди собі, своїм близьким, рідним та сусідам, а також тваринам чи довкіллю. Адже робота генераторів пов’язана із значним шумовим навантаженням, викидами шкідливих забруднюючих речовин в довкілля, які можуть негативно впливати на стан здоров’я.

Тому рекомендуємо дотримуватися низки простих порад, дотримання яких допоможе уникнути багатьох проблем.

Перед початком роботи необхідно ознайомитись з інструкцією щодо експлуатації приладу та звернути увагу на всі застереження, які вказані в керівництві по експлуатації та технічному обслуговуванні генератора.

Забороняється використовувати генератор у вологих або сирих, вогненебезпечних приміщеннях, під дощем, поряд з вибухонебезпечними речовинами, біля відкритих джерел вогню і тліючого горіння.

Забороняється накривати генератор під час роботи.

Не встановлюйте апарат в малогабаритних закритих приміщеннях без належної вентиляції.

Через те, що генератор в процесі експлуатації виділяє небезпечний чадний газ, забороняється використовувати його в закритих приміщеннях, без забезпечення належного виведення вихлопних газів. Всі роботи обов’язково мають проводитися на відкритому повітрі.

Відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) повинна становити не менше 6 метрів. Під час роботи генератор сильно нагрівається, і об’єкти, що його оточують, можуть спалахнути. Крім того, чадний газ може потрапити до приміщення через вікно. Вдихання чадного газу може викликати головокружіння, втрату пульсу, нудоту, головний біль, блювоту, слабкість, сонливість, втрату свідомості або навіть смерть. При виявленні ознак отруєння чадним газом необхідно вийти на свіже повітря та терміново звернутись за медичною допомогою. 

Встановлюйте генератор там, де переважаючий вітер віднесе вихлопні гази далеко від будинку та місць проживання або перебування людей. Максимальна відстань до житла або робочих місць убезпечить їх від впливу шумового навантаження від роботи генератора.

Перед ввімкненням генератора перевірте рівень масла в двигуні, а також, чи достатньо палива.

Перевіряйте, яке паливо використовуєте, воно повинно бути якісним, без жодних домішок.

Забороняється заправляти генератор паливом, коли двигун працює або коли двигун гарячий. Це може призвести до займання.

Під час заправки забороняється палити. 

Подбайте про наявність необхідних засобів пожежогасіння на випадок займання.

Забороняється використовувати генератор з несправною електричною частиною або двигуном. Переконайтеся, що всі електричні кабелі та подовжувачі не мають пошкодження, якщо ж такі є, то замініть такі ділянки або заізолюйте їх. 

Обов'язково придбайте спеціальний захисний одяг, у вас повинні бути: міцні гумові рукавички, взуття на щільній, бажано гумовій підошві, спеціальні засоби для захисту очей і вух. Слід працювати в сухому і бажано бавовняному одязі, який має бути застібнутим. На голові повинен бути головний убір, який покриватиме волосся.

Рекомендуємо для встановлення, налагодження та запуску генератора запросити фахівця, а також пройти необхідний інструктаж для користування приладом.