Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 93 гостя.

Баннер Донецкой торгово-промышленной палаты

Про перерахунок пенсій військовослужбовцям

Переглядів: 1478
21.07.2021 - 08:47

З метою поетапного зменшення диспропорцій в розмірах пенсій, призначених військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції), поліцейським та деяким іншим особам, та до прийняття Верховною Радою України законодавчих актів щодо пенсійного забезпечення військовослужбовців і деяких інших осіб Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 14.07.2021 № 713 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб» (далі  - Постанова).

 

Пунктом 1 Постанови з 1 липня 2021 року передбачено установити:

- особам, яким призначено пенсію до 1 березня 2018 року згідно Закону № 2262 (крім військовослужбовців строкової служби), до розмірів їх пенсій, визначених відповідно до статей 13, 21 і 36 Закону станом на 1 березня 2018 року, щомісячну доплату у сумі 2000,00 грн. (далі – щомісячна доплата), яка враховується під час подальших підвищень.

 

 - особам, яким призначено (поновлено) пенсію після 1 березня 2018 року, розмір пенсії якої обчислено відповідно до вищевказаних статей Закону (крім військовослужбовців строкової служби) із грошового забезпечення станом на 1 березня 2018 року або до цієї дати, також встановлюється щомісячна доплата.

 

У разі коли пенсія після 1 березня 2018 року перераховувалася, щомісячна доплата не виплачується, крім випадків коли розмір пенсії після перерахунку збільшився менше ніж на 2000,00 грн.

Якщо сума збільшення після перерахунку не досягала 2000,00 грн., щомісячна доплата встановлюється у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

 

Важливо! Щомісячна доплата встановлюється у межах максимального розміру пенсії, який з 01.07.2021 складає 18540,00 грн.

 

 Пунктом 2 Постанови визначено:

 - у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної доплати, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону, не досягає 3 854 гривень, таким особам надається щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.

Також пунктом 5 Постанови   внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року № 656 «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій».

Зміни стосуються встановлення щомісячної державної адресної допомоги  учасникам бойових дій  та постраждалим учасникам Революції Гідності.

З 1 липня 2021 року у разі коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) даної  категорії пенсіонерів не досягає 210 відсотків від прожиткового мінімуму осіб, які втратили працездатність, виплачується  щомісячної державної адресної допомоги до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

Станом такий розмір дорівнює 3893,40 грн. (210% х 1854,00 грн. – розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність). 

 

До внесення змін розмір щомісячної державної адресної допомоги розраховувався з 165 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

 

Перерахунок пенсій здійснюватиметься за матеріалами пенсійних справ.

 

Постанова набирає чинності з наступного дня за днем її опублікування та застосовується з 1 липня 2021 р.

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області