Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 275 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Що робити, якщо не вистачає страхового стажу!

Переглядів: 2850
09.02.2021 - 10:23

З січня 2004 року наша країна перейшла до системи пенсійного страхування. Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено: замість «трудового стажу» введено термін «страховий стаж».

Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. З січня 2021 року мінімальний страховий внесок складає 1320,00 грн. (6000*22%).

Якщо стажу бракує для призначення пенсії, то є можливість «докупити» страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування.

Для цього необхідно укласти відповідний договір:

  1. Звернутися до податкового органу за місцем проживанням.
  2. Надати такі документи :
    • заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового соціального страхування або про одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;
    • копію трудової книжки;
    • виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5); копію документу, який засвідчує особу.

З особою, яка подала заяву, після перевірки викладених у ній відомостей у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір за обраним видом.

Громадяни самостійно для себе визначають період, за який мають можливість сплатити страхові внески та укласти договір про добровільну участь.

Увага! Сплачувати єдиний внесок необхідно щомісяця до 20 числа у розмірі, встановленому в договорі про добровільну участь, а за попередні періоди – однією сумою протягом 10 календарних днів з дати підписання договору