Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 136 гостей.

Легалізація заробітної плати

Переглядів: 6443
10.05.2019 - 10:06

На сьогоднішній день актуальною темою залишається боротьба з виплатою заробітної плати у “конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та заходів щодо недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати.

Нелегальний обіг робочої сили веде до порушення прав людини, втрати працівником, зайнятим у “тіньовому” секторі економіки, соціальних гарантій, страхового стажу і надалі – в разі захворювання чи виходу на пенсію – соціальних виплат. Багато працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну та неофіційну заробітну плату. Іноді вони просто не знають, що їхня офіційна зарплата значно відрізняється від тієї, яку вони фактично одержують. У зв’язку з цим, важливою темою є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах», забезпечення  гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності – при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо своєчасності виплати заробітної плати.

Розмір мінімальної заробітної плати на 2019 рік, затверджений Законом України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" від 23.11.2018 № 2629-VIII, становить 4173,00 грн. (ст.8).

Працівник, який отримує зарплату в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Він не має доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату в «конвертах» або ж нижче мінімального розміру заробітної плати позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, у т.ч. при нарахуванні пенсії. Кожен працівник має можливість контролювати нарахування йому заробітної плати, зареєструвавшись на Веб-порталі Пенсійного фонду України, та щомісячно перевіряти, з якої заробітної плати сплачено ЄСВ, яку тривалість страхового стажу йому зараховано.  Саме від цих величин залежить розмір майбутньої пенсії людини.

Крім того, несвоєчасна сплата єдиного внеску до бюджету України не лише ставить під загрозу вчасне фінансування пенсій та підвищення розміру пенсійних виплат, але й позбавляє нині працюючих осіб права на соціальний захист.      

Закликаємо шановних роботодавців привести взаємовідносини з найманими працівниками у відповідність до чинного трудового законодавства, своєчасно оформляти найманих працівників, виплачувати і відображати в звітності реальну заробітну плату!

Працівників просимо не погоджуватися на роботу без належного оформлення! Не позбавляйте себе соціальних благ та соціального захисту! Не сприяйте порушенню трудового законодавства, отримуючи зарплату нижче рівня установленої в Україні мінімальної заробітної плати або  незаконним шляхом, тобто «в конвертах».