Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 115 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Право на призначення пенсії за вислугу років

Переглядів: 1069
27.04.2018 - 10:29

Пунктом 21 розділу XV Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 р. №1058 –ІV «Про загальнообов’язкове  державне пенсійне страхування» збережено право на пенсію за вислугу років, за умови, якщо особи на день набрання чинності  Законом України від 03.10.2017 р. №2148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (на 11 жовтня 2017 р.) мають вислугу років, потрібну для призначення пенсії за вислугу років.

Право на призначення пенсії за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за наявності віку та спеціального стажу, визначеного п. «е» ст. 55 Закону України  від 05.11.1991 р. №1788 «Про пенсійне забезпечення», за Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 р. №909.

При цьому право виходу на пенсію за вислугу років незалежно від віку мають особи, які мали вислугу років на відповідних посадах, не меншу від такої тривалості: на 01.04.2015 р. – 25 років; на 31.12.2015 р. – 25 років 6 місяців.

У разі відсутності на ці дати спеціального стажу роботи для вислуги років, пенсію буде призначено за наявності на дату набрання чинності Законом №2148 – 26 років  6 місяців стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років,  та за досягнення пенсійного віку – від 50 до 55 років (залежно від дати народження).

До стажу роботи для призначення пенсії за вислугу років зараховуються лише періоди за основним місцем роботи за записами трудової книжки або уточнюючими довідками.

Розмір пенсії за вислугу років залежить від тривалості страхового стажу і заробітку особи, з якого сплачені страхові внески. При цьому, згідно зі ст.114  Закону України «Про загальнообов’язкове  державне пенсійне страхування» пенсія за вислугу років призначається та виплачується органами Пенсійного фонду України в разі звільнення з роботи, яка дає право та таку пенсію. Водночас,  ці особи мають право продовжувати працювати, але на посадах, які не дають право на пенсію за вислугу років. У цьому випадку виплата пенсії не припиняється.

Слід звернути увагу, що пенсію за вислугу років не перераховують з урахуванням набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії страхового стажу, якщо пенсіонер за вислугою років не досяг пенсійного віку. Якщо в період одержання пенсії за вислугу років особа досягає пенсійного віку, вона має право звернутися до органів Пенсійного фонду України за місцем проживання із заявою про призначення пенсії за віком. Також, після досягнення пенсійного віку можна повернутися працювати на посаду, що дає право на пенсію за вислугу років.