Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 155 гостей.

Школа мистецтв м.Артемівська

Страховий страж, як найважливіша складова забезеченного майбутнього

Переглядів: 903

Восени 2017 року Верховна Рада прийняла пенсійну реформу, в яку заклали: підвищення пенсійного віку та разова індексація пенсій за новими показниками.

З 1 січня 2018 року реформа запрацювала на повну силу і кардинально змінила норми трудового стажу для отримання пенсій.

Якщо до кінця минулого року на пенсію за віком в 60 років могли вийти ті, чий трудовий стаж становив 15 років, то відтепер мінімальний поріг офіційного стажу становить 25 і більше років.

Це означає, що ті особи, кому в 2018 році виповнюється 60 років, але які не мають 25 років стажу, втрачають право на отримання пенсії. При наявності стажу в 15 років - вихід на пенсію для них можливий з 65 років. При наявності стажу від 15 до 25 років, на пенсію мають право вийти особи у віці 63 років.

З огляду на те, що в 90-х роках багато українців втратили роботу або працювали без офіційного оформлення, пред'явити до 60 років такого стажу багатьом майбутнім пенсіонерам буде вкрай проблематично.

Не варто сподіватися і на достроковий вихід на пенсію тим, кому раніше це вважалося за різні заслуги. Наприклад, для чорнобильців, які працювали і проживають в зоні ураження, які раніше могли вийти на пенсію, маючи 20 років стажу, цей бонус зняли. Також під скасування "пільгового стажу" потрапили педагоги, медики, металурги, шахтарі, хіміки, соціальні працівники, льотчики і інші категорії. Виняток було зроблено тільки для військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів - вони як і раніше мають право достроково вийти на пенсію.

Одним з найактуальніших пріоритетів діяльності Пенсійного фонду України на 2018 рік залишається, як і раніше, сприяння легалізації тіньової зайнятості, збільшення частки офіційно влаштованого населення, бо саме трудовий стаж є найскладнішою у здобутті складовою для оформлення пенсії.