Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 135 гостей.

Верховна рада України

Гризуни – на порозі

Переглядів: 1453

З наближенням осені відбувається природна активізація життєдіяльності та міграції гризунів. Ні для кого не є новиною, який колосальний збиток здатні наносити гризуни. Зіпсовані продукти, сліди життєдіяльності щурів і мишей, пошкоджені електричні кабелі та елементи інтер’єру — і це все тільки при поверхневому погляді на проблему. Збиток, який завдається цими тваринами може бути куди серйознішим, адже більшість гризунів — переносники найнебезпечніших захворювань (чума, туляремія, лептоспіроз, ієрсиніоз, псевдотуберкульоз тощо).

За результатами лабораторного моніторингу та даних захворюваності населення м. Бахмут та Бахмутського району, більшість зазначених антропозоонозів є актуальною проблемою для нашого регіону.

Найбільш якісною системою профілактики розмноження гризунів та розповсюдження ними хвороб є систематичне проведення дератизаційних заходів ( з лат. мови дослівно « знищення гризунів»). Найбільш поширеними гризунами, проти яких спрямовані дератизаційні заходи є сірий щур (пацюк) та домова миша. На епідеміологічно значущих об’єктах (підприємства харчової промисловості та швидкого обслуговування, продуктової торгівлі, лікувальні установи, водопостачальні підприємства, дитячі  установи, житлові організації та інші) дератизаційні роботи повинні  проводитись систематично у відповідності до чинних нормативних актів (ДержСанПіН, накази МОЗ, тощо), але не рідше 2 разів на рік (суцільна дератизація).

Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» визначає порядок проведення профілактичних дезінфекційних заходів (зокрема дератизації) та відповідальність юридичних осіб та громадян в сфері захисту населення від інфекційних хвороб, а саме:

ст.18 Юридичні особи незалежно від форм власності та громадяни забезпечують проведення профілактичних дезінфекційних заходів у жилих, виробничих та інших приміщеннях (будівлях) і на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи надані в користування, здійснюють інші заходи з метою недопущення розмноження гризунів і комах у приміщеннях (будівлях) і на земельних ділянках. Власники, а також керівники та інші посадові особи підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності зобов’язані в межах своїх повноважень сприяти медичним працівникам у здійсненні заходів щодо захисту населення від інфекційних хвороб.

Профілактичні дератизаційні  заходи ( суцільна дератизація)  проводяться не рідше двох разів на рік — навесні та восени. Зокрема  у м. Бахмут та Бахмутському районі дератизація проводяться  ТОВ «Профдезінфекція» на підставі відповідних договорів з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та громадянами.

Варто пам’ятати: препарати, придбані «з рук», в місцях несанкціонованої торгівлі, сумнівного походження та якості не тільки не гарантують позитивний результат, а несуть потенційну загрозу здоров’ю та життю людини!!!

Фахівці ТОВ «Профдезінфекція» проводять боротьбу з гризунами відповідно до вимог санітарно-епідеміологічного законодавства лише зареєстрованими у чинному порядку та дозволеними до використання засобами.

Профілактичні заходи проводяться на договірній основі один раз на місяць.

Тільки професіонали можуть гарантувати якість та безпеку виконаних робіт!

Детальніше звертайтеся за тел.: 44-75-99.

Інформація підготовлена Бахмутською районною філією ДУ «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»