Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 103 гостя.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Роботадавця зрозуміти нескладно, але і за себе думати треба

Переглядів: 1289

Люди часто не знають власних прав, гарантованих трудовим законодавством, а керівники підприємств намагаються витягти максимум вигоди: працівники готові працювати більше заради стабільної і часом не найвищої зарплати і закривають очі на питання прозорості оформлення.

З іншого боку, кількість тих претендентів, які все частіше задаються як питаннями офіційного працевлаштування, так і мінімального соціального пакета, що надається компанією-роботодавцем, помітно збільшилася. Так само як і бажання перших отримати більше правових (в трудовому відношенні) гарантій при, однак, меншому прагненні до самовіддачі.

Сучасні роботодавці рідко дотримуються навіть мінімальних вимог законодавства. Якщо в оголошенні на роботу фірмою зазначено «офіційне працевлаштування та соціальний пакет», то це ще не означає, що здобувач буде оформлений прозоро. Співробітника можуть прийняти на мінімальну зарплату, а решту платити «в конверті». У такому випадку саме з офіційної платні розраховуватимуться відпускні, лікарняні та розмір допомоги по безробіттю - в даному випадку, теж мінімальні.

Повністю офіційне працевлаштування дає кілька серйозних переваг.

  • Щорічна оплачувана відпустка не менше 24 днів на рік. Залежно від  шкідливості праці та інших особливостей, період відпустки може збільшуватися аж до 60 днів;
  • Можливість виходу на лікарняний за рахунок підприємства;
  • Гарантія відшкодування матеріального і морального збитку при виробничих травмах.

Страховий і трудовий стаж. Ці дві величини не одне і те ж, незважаючи на те, що обидві є підставою для отримання пенсії. Біла зарплата з її розрахунку нараховуються допомоги, відпустки, лікарняні, відрядження та інші виплати з боку держави або роботодавця. Набагато частіше підприємство з метою економії оформляє працівників не тільки на мінімальну зарплату, а й на половину ставки. В такому випадку страховий стаж буде зараховуватися теж наполовину, а саме - з 2004 р він є підставою для отримання пенсії. Верхи «оптимізації» витрат на оплату праці є укладення договору підряду з працівниками замість оформлення в штат. В цьому випадку всі питання з боку органів, що перевіряють перекладаються на працівника: він повинен буде самостійно сплатити всі внески.

Роботодавця зрозуміти нескладно для того, щоб заплатити співробітникові навіть мінімальну зарплату, підприємство витрачає третину зверху платні працівника - це не вказуються в розрахунковому листі виплати в пенсійний фонд без урахування утриманих із зарплати співробітника: саме за рахунок цього внеску фінансується нарахування пенсій в Україні.

Тож, свої інтереси потрібно враховувати завжди. А для цього важливо завжди знати всі за і проти при виборі виду трудової діяльності, бо саме цей вибір впливає на майбутнє.