Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 117 гостей.

Урядовий портал

Хто має задекларувати доходи, отримані протягом 2015 року

Переглядів: 1511

Якщо ви є приватним підприємцем на загальній системі оподаткування або особою, яка проводить незалежну професійну діяльність та/або отримували доходи як пересічні громадяни від інших фізичних осіб і при цьому податки не сплачувалися, іноземні доходи, а також у разі отримання доходів у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород від двох і більше податкових агентів в такому разі ви маєте обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи.

Насамперед варто нагадати, що звітувати таким особам необхідно за новою формою декларації, затвердженою наказом від 02.10.2015р. за № 859  «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», яка вводиться в дію з 01 січня 2016 року та передбачає визначення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Слід зазначити, що об’єктом оподаткування військовим збором є доходи , визначені в ст.163 ПКУ, а ставка збору становить 1,5% об’єкта оподаткування. Суми військового збору, що підлягають сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року вказуються у графі 7 розділу 2 та рядку 24.1 нової форми декларації.

Одним із нововведень нової форми є зазначення платниками податків відомостей щодо отриманих доходів, які не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (стаття 165 Кодексу), та загальної річної суми доходу.

Щодо строків подання декларації, то вони залежать від обраної категорії платника:

* громадянин та особа, яка проводить незалежну професійну діяльність подають декларацію до 1 травня року, що настає за звітним (за звітний період 2015 рік останній день подання звітності – 03.05.2016);

підприємець – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року) (за звітний період 2015 рік останній день подання звітності – 09.02.2016).

Додамо, при декларуванні доходів за результатами 2015 року платникам податків слід враховувати, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, становив 1218 гривень.

Довідково. Нова форма декларації про майновий стан і доходи та додатки до неї розміщені за адресою: http://sfs.gov.ua/elektronni-formi-dokumentiv/podatok-na-dohodi-fizichnih-osib/. Окрім того, ДФС України розроблені та затверджені Методичні рекомендації щодо їх заповнення і  для зручностей платників  проводиться доопрацювання сервісу „Декларування та допомога он-лайн”.