Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 112 гостей.

Донецька обласна державна адміністрація

Залишення держкоштів на місцях – реальна боротьба з корупцією

Переглядів: 1037

Централізована система управління, яка існувала в Україні 25 років, гальмувала повноцінний та самостійний розвиток регіонів. Кошти на місцеве самоврядування надавались через окремі програми, і такі процеси породжували корупційні явища. Тому розпочата в 2014 році реформа децентралізації і відповідно передача повноважень та фінансових ресурсів державних коштів місцевому самоврядуванню – це реальна боротьба з корупцією. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Перший раз за всю історію незалежної України, власні доходи місцевих бюджетів за 2017 рік склали 192 млрд грн. Це означає, що кошти вже не піднімаються на центральний рівень, і є свідченням конкурентоспроможності регіонів. Сьогодні в країні вже сформовано 725 об’єднаних територіальних громад, які мають власні кошти, повноваження, і головне, відповідальність за свою громаду та якість життя її мешканців», - зазначив Віце-прем’єр-міністр.

За його словами, реформа децентралізації вже вийшла на такий етап, коли кількість громад вже не є основною ціллю. Зараз головне – якість! «Якість надання послуг у різних сферах та якість життя людей у громадах – саме тут мають відбутись кардинальні зміни – у сфері адміністративних послуг, освіті, медицині, безпеці громадян. Для цього необхідна синергія дій держави та зусиль самих громад. Держава та Мінрегіон дає громадам необхідні умови та інструменти, у свою чергу громади повинні правильно користуватись цими можливостями та інструментами», - підкреслив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, раніше Віце-прем’єр-міністр заявляв, що у 2017 році 366 ОТГ, утворені у 2015-2016 роках, функціонували вже як окремі суб’єкти міжбюджетних відносин. 159 ОТГ, об’єднаних у 2015 р, отримали 4,4 млрд грн власних надходжень. Із розрахунку надходжень на 1 мешканця, середній показник по цих громадах склав 3170 грн, що в 4,6 рази більше, ніж він був у 2015 році. У 207-ми ОТГ, які об’єдналися у 2016-му, власні надходження до їхніх бюджетів за 2017 рік склали 4,9 млрд грн, що у розрахунку на 1-го мешканця становить 2844 грн і є в 3 рази більшим від аналогічного показника за 2016 рік.

Джерело:
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/gennadij-zubko-zalishennya-derzhkoshtiv-n...

02.04.2018 - 08:00