Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 108 гостей.

Офійний сайт Соледарської міської ради

Опубліковано Закон України, що вносить численні зміни до порядку реєстрації платників податків, порядку застосування штрафних санкцій, порядку анулювання «єдиноподатників», анулює свідоцтва ПДВ та ЄП і вносить інші зміни до положень ПКУ

Переглядів: 6535
13.12.2013 - 12:58

12 листопада 2013 року Закон України № 657 від 24.10.2013 р.«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» був офіційно опублікований у «Голосі України» №212.

Серед іншого Закон запроваджує такі нововведення.

1. Дані про платників податків на веб-сайті Міндоходів

Крім реєстраційних даних, Міндоходів буде оприлюднювати на власному ресурсі в Інтернеті дані про реєстрацію платниками ПДВ та «спрощенцями». Це робить непотрібними відповідні свідоцтва, які замінять на виписку з реєстрів. Отже, про те, чи є ваш контрагент платником ПДВ або «спрощенцем», а також про вашу власну реєстрацію платниками цих податків можна буде дізнатися із загальнодоступного онлайн-ресурсу. Дані на цьому сайті мають оновлюватися щодня.

2. ПДВ

Уточнено, що суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань, не включаються до складу договірної (контрактної) вартості, а отже, і до бази оподаткування.

Платник податку зберігатиме право на отримання бюджетного відшкодування коштами у майбутніх звітних (податкових) періодах (оновлена редакція п. 200.6 ПКУ).

Право подання скарги на контрагента накладних зберігається за платником податків протягом 60 календарних днів, наступних за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкової накладної або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі.

Номер та дату митної декларації вилучили з переліку обов’язкових реквізитів податкової накладної (пп. «ї» п. 201.1 ПКУ вилучено). Отже, зазначати цей реквізит у ПН не слід. 

3. Податкові різниці у складі фінансової звітності

Тепер заповнювати будь-яку звітність з тимчасових та постійних тимчасових різниць і додавати її до податкової звітності — виключно право, а не обов’язок платника податку.

4. Трансфертне ціноутворення

Зазнало змін визначення терміна «пов’язані особи» у пп. 14.1.159 ПКУ. Тепер до цієї категорії належать і малолітні діти.

До внесення змін пп. 39.2.1.2 ПКУ відносив до складу контрольованих операції, однією зі сторін яких є нерезидент, який зареєстрований у державі (на території), в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсотків нижча, ніж в Україні, або який сплачує податок на прибуток (корпоративний податок) за ставкою на 5 і більше відсотків нижчою, ніж в Україні. Перелік таких держав (територій) затверджується КМУ. Завдяки змінам тепер слід орієнтуватися на поріг не у 5%, а у 5 відсоткових пунктів.

Нематеріальні активи

Обмежено термін експлуатації тих нематеріальних активів, на які у правовстановлюючих документах не встановлено строку дії. Тепер такий строк не повинен становити менше 2 та більше 10 років безперервної експлуатації (оновлений останній абзац пп. 145.1.1 ПКУ).

Штрафні санкції

Як відомо, до 01.01.2014 мав би діяти мораторій на штрафні санкції за неподання або порушення строку подання фізичними особами до контролюючих органів відомостей про зміну даних, які вносяться до Держреєстру фізичних осіб — платників податків. Тепер цей мораторій продовжено до 01.01.2016 р. завдяки змінам до п. 14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Помилки у формі №1-ДФ

Штрафні санкції за помилки у податковому розрахунку за формою №1ДФ не застосовуватимуться:

1) якщо недостовірні відомості або помилки не призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку;

2) якщо ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податку на доходи фізичних осіб самостійно виявляється податковим агентом під час проведення перерахунку цього податку, передбаченого пунктом 169.4 статті 169 цього Кодексу, та виправляється у наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року згідно з ПКУ.

Реєстрація та скасування реєстрації «спрощенцем»

Скасовано Свідоцтво платника єдиного податку. Тепер усі дані про «спрощенців» заноситимуться до реєстру платників єдиного податку. Реєстрацію «спрощенцем» податкова має здійснити протягом 2 робочих днів з дня отримання заяви від платника податків або з дня отримання заяви від держреєстратора (йдеться про заяву СГД, які щойно зареєструвалися та хочуть бути платниками єдиного податку з моменту реєстрації).

До речі, скасувати реєстрацію «спрощенцем» тепер можуть за наявності податкового боргу у платника єдиного податку протягом двох послідовних кварталів. Після такого скасування знову повернутися до спрощеної системи можна буде лише після закінчення чотирьох кварталів.

Набрання чинності

Більшість норм коментованого закону набирають чинності з 01.01.2014 р., крім положень про трансфертне ціноутворення та відновлення пільг, що набирають чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування цього закону.

Останні статті на сайті