Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 83 гостя.

Урядовий портал

Страховий стаж та % виплат по листку непрацездатності

Переглядів: 2709
23.11.2017 - 17:54

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №1105-XIV від 23.09.1999р.  визначено, що страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження – у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника: чим більший стаж – тим більший відсоток виплати. Згідно ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №1105-XIV від 23.09.1999р. визначається відсоток виплат по листку непрацездатності в залежності від страхового стажу у таких розмірах:

Страховий стаж % до середньої заробітної плати (доходу)
До 3 років 50
Від 3 до 5 років 60
Від 5 до 8 років 70
Понад 8 років 100
Незалежно від страхового стажу
(громадяни, віднесені до 1 – 3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; один з батьків або особа, яка їх замінює та доглядає за хворою дитиною віком до 14 років,яка постраждала внаслідок Чорнобильської  катастрофи; ветерани війни та особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», донори, які мають право на пільгу, передбачену ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів»
100

До ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №1105-XIV від 23.09.1999р.  внесено зміни, відповідно з якими до страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності Законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", а також періоди, починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за цим Законом, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Останні статті на сайті