Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 111 гостей.

Донецька обласна рада

Пенсійне забезпечення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Переглядів: 1666

Умови надання пенсій за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, визначені ст.55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Частиною 1 цієї статті передбачено, що учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС, які працювали в зоні відчуження в 1986 р. з моменту аварії до 1 липня незалежно від кількості робочих днів, а з 1 липня до 31.12.1986 р. – не менш як п’ять календарних днів, пенсійний вік знижується на 10 років. Особам, які працювали в зоні відчуження у 1987 р. не менш як 14 календарних днів, пенсійний вік знижується на 8 років. Особам, які працювали в зоні відчуження в 1988 р. – не менш як  30 календарних днів, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого для одержання державних пенсій, на п’ять років. При цьому розмір пенсії визначається за нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

При цьому, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які відпрацювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим у встановленому порядку (чоловіки – 10 років і більше, жінки – 7 років 6 місяців і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на 3 роки понад 10 років. Учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які відпрацювали на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим у встановленому порядку (чоловіки – 12 років 6 місяців і більше, жінки – 10 років  і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на 1 рік понад 10 років.

Відповідно до ст.15 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” підставами для визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС є період  роботи (служби) в зоні відчуження, підтверджений відповідними документами (посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, довідка про періоди участі в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, довідка військової частини, у складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, довідка архівної установи та ін.).

Слід зазначити, що час роботи, служби з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у зоні відчуження зараховується до стажу роботи, стажу державної служби, вислуги років, яка дає право на пенсію. За вислугу років відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”: до 01.01.1988 р. – у потрійному розмірі, а з 01.01.1988 р. до 01.01.1993 р. у полуторному розмірі ( у тому числі по списку №1).  

Крім того, відповідно до статті 54 вищевказаного Закону пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986 – 1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством. Механізм обчислення цих видів пенсій визначений Порядком обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою КМУ від 23.11.2011 р. №1210, згідно з яким заробітна плата для обчислення пенсій ураховується за будь-які 12 місяців поспіль такої роботи. Якщо особа пропрацювала в зоні відчуження менше 12 місяців поспіль, за її бажанням пенсію обчислюють із заробітку за будь-які повні календарні місяці підряд у цій зоні.

Що стосується мінімального розміру пенсії, то на 01.10.2017 р. він становить:

  1. для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС:
    • І групи інвалідності – 180% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 2361 грн. 60 коп.;
    • ІІ групи інвалідності – 160% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 2099 грн. 20 коп.;
    • ІІІ групи інвалідності – 145% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 1902 грн. 40 коп.;
  2. для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:
    • І групи інвалідності – 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 1968 грн. 00 коп.;
    • ІІ групи інвалідності – 125% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 1640 грн. 00 коп.;
    • ІІІ групи інвалідності – 110% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 1443 грн. 20 коп.;
  3. для дітей - інвалідів - 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 1312 грн. 00 коп.

Більш детальну інформацію з цього питання можна отримати в Управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської міської ради за адресою:  м. Бахмут, вул. Горбатова, б.57, тел. 44-64-01, каб.13 або в Бахмутському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України за адресою: м. Бахмут,  вул. Миру, б.35.

І.В. Сподіна,
начальник Управління праці
та соціального захисту населення
Бахмутської міської ради