Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 79 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

Про врахування доплати до мінімальної зарплати під час обчислення середнього заробітку

Переглядів: 946

Мінсоцполітики узагальнило нарахування доплати до мінімальної зарплати та її врахування під час розрахунку виплат працівникам.

Відповідні пояснення наведено в листі від 25.05.2017 р. № 1545/0/101-17/28.

1. До доплат за роботу в несприятливих умовах праці, які не враховуються в разі забезпечення мінімального розміру зарплати, належать: доплата за роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, яка виплачується за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезінфікуючих засобів та прибирання туалетів; доплата за роботу в певних типах закладів, підрозділах та посадах тощо. Зазначені доплати не враховуються під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, а нараховуються понад розмір мінімальної зарплати (3200 грн).

2. Працівникам, що працюють на територіях населених пунктів, яким надано статус гірських, установлюється не доплата за роботу в несприятливих умовах праці, а підвищений посадовий оклад (підвищена тарифна ставка) за роботу в таких умовах, на який нараховуються надбавки, премії тощо. Отже, підвищений посадовий оклад (тарифна ставка) за роботу в гірських населених пунктах враховується при обчисленні розміру нарахованої заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, установленого законом (3200 грн).

3. У випадку коли працівником не виконано норму праці (перебував у відпустці, на лікарняному, у разі простою тощо), оплата праці проводиться пропорційно виконаній нормі праці.

4. Суми середнього заробітку не враховуються до зарплати для забезпечення її мінімального рівня. Однак якщо працівникові за час службового відрядження виплачується зарплата, то нарахована зарплата за місяць не може бути нижчою від розміру мінімальної.

5. Доплата до розміру мінімальної зарплати є обов’язковою виплатою, яка здійснюється згідно із законодавством і належить до додаткової зарплати. Тому зазначена доплата враховується під час обчислення середньої зарплати в усіх випадках її збереженнявідповідно до Постанови № 100.

6. Оскільки доплата до мінімальної зарплати включається до фонду оплати праці та на неї нараховують ЄСВ, така виплата враховується під час розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності й пологах.