Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 75 гостей.

 Краеведческий музей г. Артемовск

Дві умови для звільнення ФОП від сплати ЄСВ

Переглядів: 1556

Фізичні особи — підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина четверта ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Зазначеною нормою визначено дві умови звільнення платника від сплати єдиного внеску: наявність у особи статусу пенсіонера за віком або інваліда та факт отримання відповідно до закону пенсії або соціальної допомоги.

Умови призначення пенсії за віком визначені ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», згідно з якою особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60-річного віку та наявності страхового стажу не менше 15 років.

Водночас фізичні особи — підприємці, яким призначено пенсію за вислугу років, не звільняються від сплати за себе єдиного внеску на підставі частини четвертої ст. 4 Закону № 2464 (постанова Верховного Суду України від 15.04.2014 р. у справі № 21-59а14).

У разі якщо платник єдиного внеску є одержувачем пенсії за вислугу років, він не є пенсіонером за віком у розумінні Закону № 2464 та не звільняється від обов’язку нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок на загальних підставах та подавати до органу доходів і зборів обов’язкову звітність.

(Лист ДФС України від 21.06.2017 р. № 753/Р/99-99-13-02-01-14/ІПК)