Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 106 гостей.

Донецька обласна державна адміністрація

Кліщі вийшли на полювання

Переглядів: 1809

Якщо ви нічого не чули про хворобу Лайма, це ще не означає, що для Вас не актуальна ця інформація. Всього один укус кліща може внести вас або вашу дитину в групу ризику.

У 2015 році на території Артемівської міської ради відзначалося зростання хвороби Лайма в 6.5 разів. Незважаючи на наявність присмоктування кліща лише 3хворих з 31звернулися на 4-10 добу з моменту укусу. За п'ять місяців 2016 року за допомогою вже звернулись 73 людини, яких вкусив кліщ, в т.ч. дітей від 0 до 17 років – 16. На щастя в цьому році хвороби Лайма ще не було зареєстровано.

Хвороба Лайма (або кліщовий бореліоз) – бомба уповільненої дії у вашому організмі. Це небезпечне інфекційне захворювання. Передається через укус інфікованого іксодового кліща. На початковому етапі захворювання з'являється головний і м'язовий біль, слабкість, лихоманка і загальне нездужання з симптомами, характерними для грипозного стану. Надалі, при відсутності своєчасного, ефективного лікування хвороба поширюється в організмі, викликаючи розлади життєво важливих функцій.
Головна небезпека захворювання пов'язана з розвитком серйозних ускладнень з боку серцево-судинної і центральної нервової системи. Багато з цих ускладнень носять необоротний характер, приводячи до інвалідності і навіть летального результату.

Захворювання можна умовно розділити на 3 етапи:

  • 1 етап: локалізована форма – мігруюча еритема (почервоніння), що протікає протягом декількох днів або тижнів;
  • 2 етап: поширена форма інфекції з ураженням нервової системи, серця, суглобів, триває протягом декількох тижнів і місяців з переміжними симптомами;
  • 3 етап: пізня стадія, яка починається через рік і більше від початку хвороби.

Постраждалі від укусів кліща часто запитують, чи можна видаляти кліща самостійно. Можна. Існує кілька способів видалення кліщів. Але всі вони відрізняються тільки інструментом яким видаляється кліщ.
Найзручніше видаляти зігнутим пінцетом або хірургічним зажимом. Кліща захоплюють якомога ближче до хоботка. Потім його акуратно потягують і при цьому обертають навколо своєї осі в зручну сторону. Через 1-3 обороту кліщ витягується разом з хоботком. Якщо ж кліща намагатися висмикнути, то велика ймовірність розриву.

Зараз у продажу є спеціальні гачки для видалення кліщів. Такий гачок схожий на вигнуту двозубу виделку. Кліщ вставляється між зубами і також викручується. Є й інші інструменти для видалення кліщів у людей і тварин. Якщо немає інструментів, то можна видалити петлею з грубої нитки. Петлею кліщ захоплюється якомога ближче до шкіри і акуратно, похитуючи в сторони витягується. Обробка маслом не змусить кліща вийняти хоботок. Масло тільки вб'є його, закупоривши дихальні отвори. Масло змусить кліща відригнути вміст в ранку, що може збільшити ризик зараження. Тому масло використовувати не можна. Після видалення кліща ранку обробляють йодом, або іншим антисептиком для шкіри. Але багато йоду лити не треба, бо можна спалити шкіру.
Руки і інструмент після видалення кліща треба ретельно вимити.

Протягом місяця після укусу кліща потрібно стежити за самопочуттям, температурою тіла і станом шкіри в місці укусу (при боррелиозе у місці укусу з'являються червоні плями).

Найбільша кліщова активність припадає на травень і червень. Але і в період з квітня по жовтень при температурі ґрунту в межах 5°, також можливі укуси цих комах. В основному кліщі повзають по землі або живуть у траві. Своїх потенційних жертв кусають не відразу. Спочатку вони чіпляються за одяг, потім кілька годин шукають місце для укусу. Тому необхідно постійно оглядати себе і своїх супутників. Якщо одяг світлий то на ньому  краще видно всіх комах. Кліщі живуть не тільки в лісах, а й на садових ділянках, на міських газонах, в парках та в інших місцях з трав'яним покривом. Домашні тварини після прогулянки можуть принести їх на собі квартиру. Тому потрібно добре оглядати собак і котів після повернення додому, а збираючись на пікнік або прогулянку в парк або ліс, щоб захистити дитину і себе від кліща, бажано взути закриту взуття, надягти світлий одяг на гумках або зав'язках, на якому добре буде видно маленькі чорні крапочки «непроханих гостей» — кліщів. Побачивши їх на одязі, можна легко струсити. Так само варто використовувати для захисту різні репеленти.
Якщо Вас або Вашу дитину вкусив кліщ, обов'язково зверніться до свого дільничного або сімейного лікаря.

Підготовлено КЗОЗ «ЦПМСД Артемівської міської ради»

За п'ять місяців 2016 року за допомогою вже звернулись 73 людини, яких вкусив кліщ, в т.ч. дітей від 0 до 17 років – 16.