Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 95 гостей.

Верховна рада України

1 серпня 2015 року стартує Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування.

Переглядів: 2659
29.07.2015 - 11:29

1 серпня 2015 року стартує Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування. Його девіз: «Грудне вигодовування і робота – це можливо!»

Всесвітній тиждень грудного вигодовування відзначають уже двадцять третій раз у 170 країнах світу. В Україні  – також, адже фахівці - медики впевнені в тому, що годувати новонародженого грудним молоком не лише корисно, а просто необхідно. Це позитивно впливає на здоров’я як малечі, так і матері.

У Донецькій  області з 1 по 7 серпня 2015 року буде проведено ряд заходів  на виконання  наказу МОЗ України від  28.10.2011 року № 715 “Про подальше впровадження Розширеної Ініціативи “Лікарня, доброзичлива до дитини”, враховуючи лист Міністерства охорони здоров΄я України від 15.07.2015 № 04.01.10/22454.

Жінка, що годує грудьми немов­ля - це символ материнства. Що  може бу­ти красивішим, природнішим і найголовніше ціннішим?! Одночасно виникає безліч питань і проблем. Одна з них – як  поєднати грудне вигодовування та роботу.

Що ж необхідно зробити, щоб тривало та з радістю годувати дитину молоком? Існує 10 принципів успішного грудного вигодовування

  1. Найголовніше, прикладіть дитину до грудей якомога раніше. Це повинно бути зроблено ще в пологовому залі. Раннє прикладання до грудей важливе як для дитини, так і для мами.

    При народженні у малюка стерильний ки­шечник, слизова і шкіра. При першому ж кон­такті з навколишнім середовищем заселяються певні мікроорганізми. Доведено, що це повинні бути умовно патогенні мікроорганізми матері, вони краще приживаються і рідше приводять до розвитку захворювань. Перше грудне молоко (молозиво) сприяє розвитку нормальної мікроф­лори кишечнику у малюка.

    Для мами перше раннє прикладання до гру­дей сприяє рефлекторному скороченню матки і відділенню посліду, а значить швидкого завер­шення пологів. Також раннє прикладання сприяє збільшенню кількості молока і тривалості грудно­го вигодовування.

  2. Постарайтеся виключити годування з пляшки або яким-небудь іншим способом до то­го, як його прикладете до грудей. Спочатку у ма­люка формується стійка звичка смоктати груди і правильно захоплювати її.
  3. Сумісне перебування мами і дитини з пер­ших днів дає велику кількість переваг. Перера­хуємо найголовніші:
    • мама адекватно реагує на плач дитини, що допомагає встановленню міцних емоційних і психологічних зв'язків.
    • у дитини з'явиться відчуття захищеності
    • мама стає упевненішою в грудному виго­довуванні і може частіше прикладати дитину до грудей як по годиннику, так і на вимогу малюка. Відповідно, знижується ризик розвитку інфекційних захворювань, тобто відбувається витиснення лікарняних штамів стафілококів нелікарняними мікробами.
  4. Величезне значення має, як ви прикла­даєте малюка до грудей і його положення біля гру­дей. Це застава хорошого годування, а відповідно і успішної лактації.
  5. Не обмежуйте тривалість годування і у жодному випадку не відривайте дитину від грудей раніше, ніж він сам кине сосок. Для дитини це не тільки годування, а і чинник збереження комфорту, а також близькості з матір'ю.    
  6. Прагніть годувати малюка вночі. Це допо­магає забезпечити малюка молоком наступного дня, нічне молоко повноцінніше.
  7. У жодному випадку не допаївайте  і не вводьте рідини і продукти в раціон крихітки. Цим ви захищаєте дитину від збудників інфекції, алергії і розладу кишечника.
  8. Не застосовуйте соски, пустушки, пляшки - це рішення дозволить вам уникнути відмови від годування груддю, постійно стимулювати лактацію і бути в такому необхідному постійному контакті з малюком.
  9. Виключіть миття грудей перед і після году­вання. Тим самим ви можете запобігти проблем зі шкірою сосків (пересихання і тріщин), а також до дитини потраплятимуть корисні бактерії, які засівають шлунково-кишковий тракт позитивною мікрофлорою.
  10. Не зціджуйте молоко без особливої не­обхідності. Дитині потрібне не тільки переднє, але й заднє молоко. Цим можливо запобігти травма­тизації грудей і непотрібного збільшення об'єму молока. Зціджування необхідне тільки у разі вимушеної розлуки матері і дитини.

Дотримуючись цих нехитрих принципів, кожна матір зможе­ захистити себе від проблем, пов'язаних з груд­ним вигодовуванням малюка. Її супроводжуватимуть  щасливі незабутні хвилини годування, повні любові, радості і подяки дитини.

Підготовлено КЗОЗ «ЦПМСД Артемівської міської ради»

 

1 серпня 2015 року стартує Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування. Його девіз: «Грудне вигодовування і робота – це можливо!»1 серпня 2015 року стартує Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування. Його девіз: «Грудне вигодовування і робота – це можливо!»1 серпня 2015 року стартує Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування. Його девіз: «Грудне вигодовування і робота – це можливо!»