Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 144 гостя.

 Краеведческий музей г. Артемовск

До уваги юридичних осіб!

Переглядів: 4559
14.01.2015 - 09:48

Набрав чинність Закон України від 14.10.2014 № 1701 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів»

Законом України від 14.10.2014 № 1701 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» (далі – Закон № 1701) внесено зміни, зокрема до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (далі – Закон про реєстрацію).

Зазначеними змінами передбачається внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – Єдиний державний реєстр) інформації про:

  • кінцевого вигодоодержувача юридичної особи;
  • кінцевого вигодоодержувача її засновника, якщо засновник – юридична особа;
  • структуру власності засновників – юридичних осіб, яка дає можливість встановити фізичних осіб – власників істотної участі цих юридичних осіб.

Терміни «істотна участь» та «кінцевий вигодоодержувач» вживаються у значенні, наведеному в Законі України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

Відповідно до частини першої статті 24 Закону про реєстрацію зазначена вище інформація включається засновником (засновниками) або уповноваженою ними особою до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи (реєстраційна картка «Форма 1» або «Форма 2»).

Згідно із частиною другою статті 19 Закону про реєстрацію при зміні кінцевих вигодоодержувачів та/або власників істотної участі юридичної особи, у тому числі кінцевих вигодоодержувачів та/або власників істотної участі її засновника, якщо засновник – юридична особа, подаються документи, передбачені частиною першою цієї статті, а саме реєстраційна картка про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі (реєстраційна картка «Форма 4»).

Пунктом 2 прикінцевих та перехідних положень Закону № 1701 встановлено, що юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, подають державному реєстратору відомості про свого кінцевого вигодоодержувача (вигодоодержувачів), у тому числі кінцевого вигодоодержувача (вигодоодержувачів) їх засновника, якщо засновник – юридична особа, упродовж шести місяців з дня набрання чинності цим Законом.

З метою забезпечення внесення до Єдиного державного реєстру інформації про юридичну особу, яка передбачена положеннями Закону № 1701-VII, наказом Міністерства юстиції України від 03.12.2014 № 2046/5 внесено зміни до наказу Міністерства юстиції України від 14 жовтня 2011 року № 3178/5 «Про затвердження форм реєстраційних карток», зокрема в частині доповнення реєстраційних карток «Форма 1», «Форма 2» та «Форма 4» відповідними полями для внесення до Єдиного державного реєстру відомостей про кінцевого вигодоодержувача юридичної особи, кінцевого вигодоодержувача її засновника, якщо засновник – юридична особа, та про структуру власності засновників – юридичних осіб, яка дає можливість встановити фізичних осіб – власників істотної участі цих юридичних осіб (чин. з 17.12.2014).

Разом із цим зазначаємо, що реєстраційна картка «Форма 4» – про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не містить полів для внесення відомостей щодо власників істотної участі юридичної особи, оскільки така інформація не включена до переліку відомостей, які містяться у цьому реєстрі відповідно до частини другої статті 17 Закону про реєстрацію.

Слід зазначити, що положеннями Закону про реєстрацію не встановлено вимоги щодо подання державному реєстратору будь-яких підтверджуючих документів.

Крім того, ураховуючи зміни, внесені наказом Міністерства юстиції України від 03.12.2014 № 2046/5 до форм реєстраційних карток, з метою виконання пункту 2 прикінцевих та перехідних положень Закону № 1701 уповноважений представник юридичної особи має подати державному реєстратору реєстраційну картку «Форма 4», в якій заповнити відповідні поля для внесення до Єдиного державного реєстру необхідних відомостей.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини четвертої статті 53 Закону про реєстрацію особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, які подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Останні статті на сайті