Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 120 гостей.

Донецька обласна рада

Мистецький проект «Народна філармонія»

Переглядів: 5961
19.12.2014 - 09:25

З метою збереження цілісності нашої держави, забезпечення миру і єднання народу, підняття бойового духу Української армії та активності вступу до лав Національної гвардії за сприяння Міністерства культури України, Міністерства оборони України та за підтримки Благодійного фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» третій місяць поспіль реалізується мистецький проект «Народна філармонія».

У благодійній культурно-просвітницькій акції взяли участь відомі митці України: Народні артисти  України - Р.Недашківська, Ф.Мустафаєв, В.Талашко, Заслужені артисти України - Л.Горова,  І.Кириліна, Т.Компаніченко, лауреати Міжнародних конкурсів - Р.Лоцман, М.Твердий, гурти «Горлиця», «Тарута», композитори, співаки-барди,  історики, викладачі та студенти, журналісти, громадські активісти  та парафіяни православних церков.

Значний вклад у спільну справу  вносять священнослужителі Української Автокефальної Православної церкви отець Димитрій Присяжний , настоятель Свято-Покровської парафії УАПЦ  м.Боярки Києво-Святошинського  району Київської області також в акціях брали участь священники з шполянського району  Черкаської області та отець Олег Козуб,настоятель парафії Святого Миколая с. Циркуни Харківської області,отець Сергій Ковальчук,настоятель парафії артистратига Михаїла с.Коженики Білоцерківського району Київської області,отець Назарій Момотюк,настоятель парафії Різдва Пресвятої Богородиці м.Березняки Рівненської області,отець Василь Карп*юк,настоятель парафії Вознесіння Христового м.Звенигородка Черкаської області

Кожен захід зустрічі з військовими,членами їх родин переселенцями з Криму та Сходу традиційно розпочинається з молитви за Україну,за її синів-захисників.Кожному воїну за їх бажанням священник дарує натільний хрестик та образ Покрови Пресвятої Богородиці,захисниці воїнства українського. Оскільки,зустрічі ,здебільшого відбувалися вдні християнських свят,то було спільне освячення паски на Великдень.На Трійцю,на День Всіх Святих  окроплювались водою.По завершенню молитви та освячення , воїни війська Христового вели індивідуальні розмови з бійцями,морально підтримували їх, повідали тих,хто цього бажав,благословляли на святу справу оборони ріного краю.

28 червня на День Конституції України неподалік міта Шгпола Черкаської області біля знаку «Географічний центр України» відбулася Молитва священників багатьох церков за цілісність,єдність і суверенітет України.

Починаючи  з 5 квітня 2014 року  було проведено  близько 60 концертів у прикордонних військових частинах Збройних Сил України, а саме: Одещини, Миколаївщини, Сумщини,  Львівщини, Чернігівщини, Полтавщини, Київщини, Харківщини, Рівненщини, Дніпропетровщини, Кіровоградщини, Тернопільщини,

Хмельниччини,Вінниччини,Запоріжчини,Херсонщини,Черкащини,Житомирщині,Волині . Артисти Народної філармонії виступили перед моряками, льотчиками, танкістами, хіміками, воїнами зенітно-ракетних та внутрішніх військ, резервістами, кадровими військовими, бійцями спецпризначення, учасниками бойових дій у воєнних госпіталях, Національною Гвардією України.

Високим патріотичним духом наповнена концертна програма для військових: звучать старовинні піснеспіви, повстанські пісні, авторські твори у виконанні Заслужених артистів України Тараса Компаніченка, Лесі Горової, Ірини Кириліної та ін. Народна артистка України, легендарна актриса кіно Раїса Недашківська вітає українських захисників Благодатним Вогнем з Єрусалиму та Шевченковим словом, закликаючи: «Обніміться, брати мої, молю вас, благаю!». Під час зустрічей з військовослужбовцями відбувається молитва за мир в Україні та світі, яку здійснює  настоятель Свято-Покровського храму  м.Боярки Київської області отець Димитрій. Хвилиною мовчання учасники заходу згадують всіх полеглих героїв, борців за волю українського народу в усі часи, зокрема,  Небесну сотню та вбитих на Сході України. До творчої зустрічі артистів Народної філармонії з кримчанами в Пущі-Водиці долучився Народний артист України Фемій Мустафаєв, який виконав пісні на українській та кримсько-татарській мовах.

Список артистів «Народної філармонії» налічує представників різних куточків України: з Центральної України - Р.Лоцман, Є.Проворова, А.Хоманько, Т.Володай, О.Лоцман; Західної -  В.Гонський, У.Воробей, М.Корнутяк, Л.Горова; Північного Полісся – Р.Недашківська, Т.Компаніченко, В.Ковальська, В.Гладунець, Н.Фарина; з Південної України –  Д.Пєчкін, О.Мокренчук; зі Сходу Укаїни – В. Лютий, А.Васильцев, Ю.Поляков, К.Соколова-Роша. «Народна філармонія» щоразу розширює свій склад через залучення місцевих виконавців – солістів обласних оперних театрів, філармоній, художніх колективів.

Ініціативу проекту вкотре підтримали солісти Зразкового театру пісні «Ладоньки» м.Києва, беручи участь в концертах для кримчан, донеччан та луганчан, які тимчасово мешкають на Київщині. Так, до Дня Захисту дітей «Народна філармонія» відвідала дитбудинки с.Петрівське, м. Боярки, с.Коленці Іванківського р-ну Київської області. Під час зустрічі з дітьми Східної та Південної України, окрім патріотичної та розважальної програми, відбулось кілька майстер-класів з витинанки та малювання за участі наукових співробітників музею Пирогово. Для дітей та військовослужбовців громадськість  трьох районів Черкащини щоразу передає необхідні речі: одяг, продукти, засоби гігієни тощо. Окремі доброчинці надають військовим необхідну матеріальну допомогу (колективи ТОВ «ІНТЕРПАП», ТОВ «АгроРось», ПП «Мальчик», прихожани православних церков Київської області).Також побували на острові Хортиця Запоріжської області ,де проживають переселенці зі східних областей.

Артисти дарують військовослужбовцям не лише свої пісні, а й диски, книги, передають листи від студенток та малюнки від дітей.  Так, активний громадський діяч, публіцист і бард, ведучий Євромайдану Володимир Гонський кожної зустрічі передає для армії власні книги про славних воїнів минулого і сучасності. Видатний актор, Народний артист України Володимир Талашко на згадку про зустріч залишає льотчикам  відеозаписи з к/ф «В бій ідуть одні старики».

Акції Народної філармонії у військових частинах України завжди мають успіх та позитивну оцінку глядачів, впливають на покращення емоційно-психологічного стану, підвищення бойового духу та патріотичних почуттів військовослужбовців. Про це свідчать відео- та фотоматеріали з проведених концертів, де  українські воїни водять весняний танок любові з лауреатом Міжнародних пісенних конкурсів Русланою Лоцман. Щире спілкування артистів та військовослужбовців після культурно-просвітницьких заходів та під час смакування солдатської каші, а також  спільне виконання Гімну України – все це створює неповторну ауру добра, братерства і єдності українського народу.

Мистецьке об’єднання «Народна філармонія» за два місяці активної діяльності знайшло партнерів даного проекту, зокрема, інформаційну підтримку вже надали видання: «Культура і життя», «Сільські вісті», «По-українськи», «Урядовий кур’єр», «Факти»; канали Українського радіо  - «Культура», «Промінь», радіо «Ера»; телеканал «112», «Еспресо.ТВ» та «Спільно.ТВ».

Деталі про наступні заходи на сайті «Народної філармонії»  www.fph.org.ua

 

Координатор проекту «Народна філармонія»
Руслана Лоцман (тел.: (096) 759-19-57,
rusyalotsman@ukr.net

Останні статті на сайті