Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 74 гостя.

Свято «Історичними шляхами української писемності» в Соледарській ЗОШ № 13

Переглядів: 4404
11.11.2013 - 10:10

9 листопада в нашій країні традиційно відмічається День української писемності та мови. Як відомо, мова – це душа народу, його теперішнє, минуле та майбутнє. Вона є найважливішим засобом людського спілкування та невичерпним джерелом культурної спадщини.

 8 листопада 2013 року на підтримку соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» для учнів 5 - 9 класів Соледарської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 13 було проведено свято «Історичними шляхами української писемності», яке разом зі школярами підготували вчителі української мови Галина Тимофєєнко та Альона Семиряд.

Діти виявили свої неабиякі вокальні, драматичні, танцювальні здібності, а також продемонстрували талановите художнє читання віршованих творів класиків та сучасників української літератури.

На початку був зроблений короткий екскурс у історію виникнення слов`янської писемності, котра веде свій початок від Кирила та Мефодія – видатних ченців-просвітителів з грецького міста Салоники, що створили слов`янський алфавіт.

Ведучі «перенесли» присутніх з давніх часів у інші епохи, коли українська мова вважалася «мужицькою», потерпала від гонінь та нападів. Але завдяки зусиллям видатних діячів вітчизняної культури та літератури, українцям вдалося зберегти свою мову, а отже й свою самобутність.

На підтвердження того, що наша мова неповторна своєю мелодійністю, на святі прозвучало багато народних та авторських пісень у виконанні учнів школи. Слова перших куплетів пісень тут же підхоплювали глядачі, і це надавало святові особливої щирості.   

«Родзинкою» заходу стала інсценізація уривка з повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім`я». Веселий діалог двох молодих парубків Карпа й Лавріна, котрі відповідно до сюжету обирають собі наречених, глядачі зустрічали сміхом. Та й чи можна було встояти перед таким дотепним українським гумором. Учням вдалося дуже переконливо зіграти свої ролі та отримати заслужені оплески.

Популяризація української мови  та проведення свят – дуже важлива справа, оскільки наша мова жива, а отже потребує любові, піклування, уваги та бережного ставлення.

8 листопада 2013 року на підтримку соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» для учнів 5 - 9 класів Соледарської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 13 було проведено свято «Історичними шляхами української писемності»