Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 100 гостей.

Сайт Артемівської міської централізованної бібліотечної системи

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

Переглядів: 4693
11.10.2013 - 10:23

За три роки на енергозбереженні Донеччина зекономила майже 15 млрд. грн.

Про це повідомила начальник управління з питань ефективного використання енергоресурсів департаменту розвитку базових галузей промисловості облдержадміністрації Юлія ЧИКУНОВА сьогодні в Донецьку в ході прес-туру по об’єктах, де впроваджені енергозберігаючі технології.

Захід для представників мас-медіа відбувся в рамках регіонального Тижня з енергозбереження. Журналісти ознайомилися із роботою когенераційної установки, що встановлена цього року на базі котельні по вул.Іоніна в Київському районі обласного центру. Також представники ЗМІ відвідали загальноосвітню школу №102, де минулого року виконано комплексний проект термомодернізації будівлі навчального закладу.

Як пояснив головний інженер комунального підприємства «Донецькміськтепломережа» Ігор ЩЄТІНІН, когенераційна установка CaterpillarG3520, встановлена на базі котельні по вулиціІоніна, здатна виробляти півтора мегавати електричної енергії на годину. При цьому 850 кіловат на годину покриватимуть потребу в електричній енергії котельні, а решта– повністю забезпечуватиме електричний баланс котелень на 725 та 741 кварталах Київського району Донецька.

- До 2030 року ми плануємо встановитище п'ять когенераційних установок. На сьогодні у Кіровському районі вже проводиться монтаж такого обладнання на котельні по вулиці Кривозубова потужністю 1МВт.Сумарна ж електрична потужність, яку плануємо впровадити– це 11МВт на годину. Таким чином, ми повинні забезпечити потребу наших котелень в електриці десь на 80-85%,- пояснив Ігор ЩЄТІНІН.

Головний інженер «Донецькміськтепломережі» також відзначив і економічний ефект від переводу котелень на споживання електроенергії власного виробництва. Так, на сьогодні підприємства теплокомуненерго закуповують електрику за тарифом 1 грн. 22 коп. за одну кіловат-годину при тому, що собівартість енергоресурсу, виробленого шляхом когенерації, становить лише 51 копійку. За словами фахівця, при вартості однієї установки приблизно 20 мільйонів гривень, економічний ефект після її введення в експлуатацію становитиме 5,6 мільйонів гривень на рік.

В рамках прес-туру журналісти також ознайомилися з проектом термомодернізаціібудівлішколи №102. Минулого року тут виконані роботи зі спорудження вентильованого утепленого фасаду, встановлено нову систему опалення та індивідуальний тепловий пункт, проведена заміна дерев'яних вікон на енергозберігаючі металопластикові, зроблено новий двосхилий дах над спортивними залами тощо.

- Всі заходи з енергозбереження, які проводяться в регіоні, спрямовані, перш за все, на формування менталітету з ефективного використання енергоресурсів та популяризацію питань енергозбереження. За три останні роки на енергозбереженні ми зекономили майже 15 мільярдів гривень,-повідомила Юлія ЧИКУНОВА.

Керівник профільного управління облдержадміністрації також зазначила, що відповідно до доручень Президента України стосовно реалізації політики з енергоефективності, в області приділяється велика увага питанням бережливого використання енергоресурсів в промисловості, модернізації обладнання. В житлово-комунальному господарстві регіону триває переоснащення котелень, утеплення труб поліуретаном, встановлення утилізаторів.

- Об'єднуючи всі ці заходи ми отримуємо непогані результати. Промисловість сьогодні приділяє увагу енергозбереженню, оскільки це питання пов'язане із собівартістю виробленої продукції, її конкурентоспроможністю на ринках. У житлово-комунальному господарстві це пов'язано з питаннями тарифоутворення і тому керівники комунальних підприємств шукають можливості фінансування проектів з енергозбереження, - сказала Юлія ЧИКУНОВА. Розуміння того, що енергоефективність здатна значно зекономити кошти, додала керівник управління, поступово приходить й до пересічних громадян, які використовують енергозберігаючі лампи, сучасні технології в опаленні приміщень тощо.