Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 119 гостей.

Артемівське відділення Донецької ТПП

День боротьби з раком: що повинен знати кожен з нас

Переглядів: 7270
11.02.2013 - 07:36

 4 лютого в світі відзначався День боротьби з раком. Щорічно на планеті виявляють понад 10 мільйонів нових випадків цієї смертельної недуги, при цьому помирає від неї близько 8 мільйонів пацієнтів.

Що стосується України, то за останнє десятиліття в нашій країні так само відмічається зростання онкологічної захворюваності. Кількість первинних хворих на злоякісні новоутворення становить майже 160 тисяч осіб. На сьогодні в державі проживає понад 1 млн людей, які в різний час перенесли онкологічне захворювання. Щороку лікарі виявляють тисячі нових випадків недуги, від раку помирають майже 90 тисяч українців, з яких понад третина - особи працездатного віку. Рак є причиною 15% смертей українців і поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням.

Одні із найважливіших факторів подолання проблеми - профілактика та раннє виявлення онкохвороб. Саме це забезпечує громадян та державу від суттєвих витрат на лікування, дозволяє вчасно запобігти недузі або вилікувати її на якомога ранніх стадіях та повернути людину до повноцінного життя. Саме тому кожен з нас повинен знати про це, проходити  регулярно профілактичні огляди  та розуміти важливість контролю за власним здоров'ям.

За словами головного онколога Києва Дмитра Осинського, окрім прагнення до успішного втілення Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями до 2016 року та поступового зростання рівня забезпечення ліками онкохворих, велике значення передусім має вчасне звернення самих пацієнтів до сімейного лікаря, дільничного терапевта чи онколога. Саме це дозволяє у більшості випадків врятувати життя пацієнта та подарувати шанс на повноцінне життя.

За інформацією фахівців, найменше на онконедуги страждають на Закарпатті та Івано-Франківщині Найвищі ж показники онкозахворюваності в державі за останні 5 років спостерігаються у південних регіонах, а також у м. Севастополі, Кіровоградській та Миколаївській областях. При цьому провідними формами злоякісних новоутворень серед чоловіків залишаються рак легень, шкіри, передміхурової залози і шлунка та колоректальний рак. Серед жінок перше місце займає рак грудної залози, шкіри, рак тіла і шийки матки та ободової кишки.

Згідно інформації головного позаштатного онкогінеколога МОЗ Людмили Воробйової, жіноча онкологія, а саме - рак шийки матки та рак молочної залози, займають 25% від усієї наявної в Україні онкології. При цьому захворюваність на рак шийки матки впродовж останнього десятиліття значно помолодшала, і якщо колись пік захворюваності припадав на 50-60 років, то тепер це 35-45 років. Це наслідки ранніх сексуальних контактів, ведення безладного статевого життя, і як наслідок - хвороби, що передаються статевим шляхом. А ще - почасти байдужість і нехтування власним здоров'ям та здоров'ям рідних.

Наголошуємо,  що однак лише вчасне звернення до лікаря та рання діагностика раку є запоруками того, що людина матиме всі шанси на одужання.

 

О.В.Литвин, «ЦПМСД Артемівської міської ради».
Підготовлено по матеріалам Прес-служби  МОЗ України

rak1

Останні статті на сайті