Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 70 гостей.

Донецька обласна рада

Типові помилки у заявах-розрахунках, які надходять до Фонду соціального страхування України

Переглядів: 6435
28.07.2020 - 10:04

Згідно зі статтею 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105, зі змінами та доповненнями (далі - Закон №1105), Фонд соціального страхування України має право перевіряти достовірність відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів Фонду.

На виконання Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду, затвердженого постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 12 (далі – Порядок №12), робочий орган виконавчої дирекції Фонду або його відділення після надходження заяви-розрахунку від страхувальника здійснюють перевірку інформації, наведеної в ній, зокрема, правильність нарахування виплат, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі - ДРЗДСС), дані про сплату ним єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.  У разі виявлення помилок або недостовірних відомостей заява-розрахунок повертається страхувальнику з рекомендаціями щодо їх усунення.

Використання даних ДРЗДСС дає можливість Фонду отримувати більш детальну інформацію, а саме: про наявність трудових відносин застрахованої особи зі страхувальником, дані про нараховану їй заробітну плату, кількість відпрацьованих днів в розрахунковому періоді. Це, у свою чергу, дає можливість посилити контроль за правильністю нарахування виплат з метою недопущення неправомірних витрат.

Упродовж 1 півріччя 2020 року до моменту фінансування заяв-розрахунків страхувальників спеціалістами Бахмутського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області упереджено неправомірних витрат коштів Фонду на загальну суму 59,2 тис. грн та одночасно донараховано матеріальне забезпечення на суму 4,4 тис. грн.

Найпоширенішими помилками, які допускають страхувальники у заявах-розрахунках, є:

  • невідповідність розрахунку середньої заробітної плати даним, що містяться у звіті про суми нарахованої заробітної плати (невірне застосування норм п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266, зі змінами та доповненнями (далі - Порядок № 1266);
  • невірне визначення розрахункового періоду (п.п. 25-28 Порядку № 1266);
  • невірне визначення кількості днів, які сплачуються за рахунок коштів Фонду (оплата з шостого дня) (ч. 2 ст. 22 Закону № 1105);
  • невідповідність страхового стажу та розміру допомоги (ст. 24 Закону № 1105);
  • невірне визначення розміру середньоденної допомоги у випадку, коли  застрахована особа має страховий стаж  менше  6  місяців  протягом  12 місяців  перед  настанням страхового випадку (ч. 4 ст. 19 Закону №1105, п. 29 Порядку № 1266).

Також допускаються інші помилки в оформленні заяв-розрахунків, а саме: невірний номер листка непрацездатності, невідповідність прізвища, ім’я, по батькові застрахованої особи, невірне зазначення юридичної адреси тощо.

Звертаємо увагу, що на офіційному сайті виконавчої дирекції Фонду http://www.fssu.gov.ua розміщено роз`яснення для страхувальників щодо заповнення заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення.

Наголошуємо керівникам, головним бухгалтерам та головам комісій (уповноваженим) із соціального страхування підприємств, установ та організацій на необхідності заповнення заяв-розрахунків відповідно до вищезазначених нормативно-правових актів Фонду та взяти зазначені зауваження до уваги.

Бахмутське міське відділення управління виконавчої
дирекції Фонду соціального страхування України
в Донецькій області

Останні статті на сайті