Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 1 користувач та 85 гостей.

Донецька обласна державна адміністрація

Проблема з якою треба боротися – Повитиця польова (Cuscuta campestris Junk)

Переглядів: 1740
22.07.2020 - 13:21

Повитиця польова — однорічна рослина-паразит, яка не маючи ні коренів, ні справжніх листків, кріпиться до рослини-господаря за допомогою спеціальних органів і живиться за її рахунок.

Повитиця польова входить в першу трійку найбільш злісних карантинних бур'янів України — як по території поширення, так і за рівнем шкідливості.

При появі повитиці на полях господарства треба суворо дотримуватися вимог карантинних заходів. У боротьбі з нею дуже важливо своєчасно запобігати можливості появи в посівах культур.

Це дуже злісний бур'ян-паразит засмічує посіви багаторічних і однорічних трав, узбіччя доріг, береги річок, населені пункти, залізничні колії.

Особливо страждають від них польові культури: вика, люцерна, льон, буряк, морква, цибуля, картопля та інші. Крім культурних рослин паразитує на багатьох видах дикоростучої та бур’янистої рослинності. Уражені рослини сильно слабнуть, призупиняються в рості і розвитку, поступово гинуть. Насіння отруйне, крім того, повитиці часто є переносниками вірусів та інших хвороб з одних рослин на інші. У зв'язку з такою великою шкодочинністю повитиць, висівати заражений посівний матеріал забороняється.

Вогнища уражених посівів необхідно викошувати з захватом півтораметрової гарантійної зони навколо цвітіння бур’яну, оброблювати гербіцидами. Ґрунтові гербіциди Раундап Класік,в.р., Гліфоган,РК, Домінатор Мега та інші препарати подібної дії добре справляються з повитицями. Однак позитивного ефекту можна домогтися, лише використовуючи водночас профілактичні, агротехнічні та хімічні заходи боротьби з повитицями. Ефективним засобом боротьби є дотримання сівозміни з висівом культур, які не уражуються, або слабо уражуються повитицею -  зернових, соняшника, гарбузових; а також застосування пару. Скошену масу висушувати, виносити за межі поля і спалювати.

В посівах багаторічних трав і на необроблюваних землях повитицю необхідно часто низько скошувати до цвітіння. Залишки бур’яну по скошеній стерні можна знищувати хімічним методом. Перед збиранням урожаю культурних рослин, заражені повитицею рослини необхідно скошувати і збирати окремо. Зберігати засмічений урожай необхідно окремо від чистого. У садах уражені пагони потрібно вирізати до цвітіння повитиць, пристовбурові кола ціле літо утримувати у стані чорного пару, міжряддя культивувати чи засівати стійкими до ураження культурами (злакові, люпин, горох).

За довідками звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області за адресою : 87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3. телефон +38(0629) 41 – 63 – 62, info@dndpss.gov.ua.

Останні статті на сайті