Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 51 гість.

Офіційний сайт відділу освіти Артемівської міської ради Донецької області

Роз'яснення з окремих питань списання багатоквартирних будинків комунальної власності територіальної громади м. Бахмута з балансу комунального підприємства «Бахмутська житлова управляюча компанія»

Переглядів: 7371
30.08.2019 - 10:03

Нормативно-правові акти, які регулюють зазначений вид відносин:

1. Закон України від 29.11.2001  № 2866-III «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», із змінами https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-14

2. Закон України від 14.05.2015  № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», із змінами https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/417-19

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 20.04.2016  № 301 «Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/301-2016-%D0%BF

4. Рішення Бахмутської міської ради від 28.09.2016 №6/92-1663 «Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків комунальної власності територіальної громади м.Бахмута» http://artemrada.gov.ua/documents/%D0%B1%D0%B0%D1%85%D0%BC%D1%83%D1%82/6-%D1%81%D0%BE%D0%B7%D1%8B%D0%B2/20160928-692-1663

Примітка:

Положення стаття 11 Закону України від 29.11.2001  № 2866-III «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» що стосувалися порядку передачі будинку з балансу на баланс, Порядок передачі  житлового  комплексу  або  його  частини  з балансу на баланс, затверджений  постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002  № 1521 «Про реалізацію Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1521-2002-%D0%BF втратили чинність та не застосовуються до зазначених відносин.

Об’єкт відносин:  усі багатоквартирні будинки комунальної власності територіальної громади м. Бахмута,  які знаходяться на балансі комунального підприємства «Бахмутська житлова управляюча компанія», незалежно від того чи створене в цих будинках об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та чи укладений договір із управителем.

Суб’єкт відносин: Бахмутська міська рада – як орган влади; комунальне підприємство «Бахмутська житлова управляюча компанія» (далі КП «БЖУК») - як балансоутримувач будинків; громадяни, які мають на праві власності об’єкти нерухомості в багатоквартирному будинку – як співвласники багатоквартирного будинку; об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель або уповноважена особа – як представники співвласників багатоквартирного будинку.

Як проводиться списання багатоквартирного будинку у м. Бахмут?

Списання багатоквартирного будинку проводиться згідно Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків комунальної власності територіальної громади м.Бахмута, затвердженого рішенням Бахмутської міської ради від 28.09.2016 №6/92-1663, в такій послідовності:

1. Письмове повідомлення співвласника(-ків), або їх уповноважених представників про ініціативу щодо списання багатоквартирного будинку, яке надсилається балансоутримувачу – КП «БЖУК».

Примітка. Списання багатоквартирного будинку може ініціювати один із співвласників або декілька співвласників багатоквартирного будинку, ОСББ, управитель будинку, уповноважена співвласниками багатоквартирного будинку особа, балансоутримувач будинку.

2. Прийняття балансоутримувачем – КП «БЖУК» розпорядчого документа (наказу) щодо списання багатоквартирного будинку та утворення комісії із списання.

3. Отримання балансоутримувачем – КП «БЖУК»  висновку постійних комісій Бахмутської міської ради: з питань комунальної власності, землі і приватизації та з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту і зв’язку про доцільність списання з балансу багатоквартирних будинків.

4. Доведення балансоутримувачем – КП «БЖУК» до відома співвласників багатоквартирного будинку інформації про початок процедури списання будинку шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Бахмутської міської ради та в кожному конкретному будинку (на прибудинковій території), зокрема, на інформаційних стендах у під’їздах будинків та біля них, відповідного оголошення.

5. Робота комісії із списання.

6. За результатами роботи комісії складання акту про списання багатоквартирного будинку за формою, затвердженою Постановою КМУ від 20.04.2016 № 301, та його затвердження балансоутримувачем – КП «БЖУК».

7. Погодження акту про списання багатоквартирного будинку органом влади - Бахмутською міською радою.

Чому процедуру списання здійснює КП «БЖУК»?

Згідно Постанови КМУ від 20.04.2016 № 301 процедуру списання багатоквартирного будинку проводить його балансоутримувач. Згідно Статуту КП «БЖУК», затвердженого рішенням Бахмутської міської ради від 31.08.2016 №6/90-1636, комунальне підприємство є балансоутримувачем житлового фонду територіальної громади м. Бахмут.

Хто є власником багатоквартирного будинку, хто несе за нього відповідальність та чи потрібна державна реєстрація права власності на будинок?

Власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку можуть бути фізичні та юридичні особи, територіальні громади, держава. Власники квартир та нежитлових приміщень в багатоквартирному будинку є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку. Спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників багатоквартирного будинку.

Згідно ст.ст. 321,322,323 Цивільного кодексу України від 16.01.2003  № 435-IV, із змінами право власності є непорушним та не припиняється у зв’язку із проведенням списання багатоквартирного будинку. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження (псування) майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, власником багатоквартирного будинку (всіх конструктивних елементів, місць спільного користування, комунікацій тощо) є власники квартир та нежитлових приміщень в цьому будинку, вони несуть відповідальність за цей будинок особисто, або уповноважують на це – ОСББ, управителя, іншу уповноважену особу.

На сьогодні чинне законодавство не передбачає обов’язку державної реєстрації права власності співвласників на багатоквартирний будинок.

РОЗ’ЯСНЕННЯ, ПІДГОТОВЛЕНІ ЮРИДИЧНИМ ВІДДІЛОМ БАХМУТСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ НА ПІДСТАВІ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА, НЕ Є НОРМАТИВНИМ АКТОМ ТА НОСЯТЬ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ХАРАКТЕР

Останні статті на сайті